Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαβάζει το ΕΘΝΟΣ στο γραφείο του / Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ

Σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2024, η εφημερίδα «Έθνος» γιορτάζει 111 χρόνια από την ίδρυσή της, που ξεκίνησε το 1913. Εξελίχθηκε σε μία από τις τρεις αρχαιότερες εφημερίδες της χώρας και υπηρέτησε διαχρονικά τη δημοσιογραφία με μαχητικότητα και αδέσμευτη προσέγγιση. Έχει σταθεί στο πλευρό της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας, καταγράφοντας και αναλύοντας σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Η επιρροή της εφημερίδας εκτείνεται σε τρεις βασικές περιόδους από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Η πρώτη περίοδος, που καλύπτει από το 1913 έως το 1941, χαρακτηρίζεται από μια εποχή αναγέννησης του ελληνικού έθνους. Η χώρα είχε μόλις περάσει δύο Βαλκανικούς πολέμους και βρισκόταν σε μία κρίσιμη καμπή για τη διαμόρφωση των εδαφών και της πολιτικής της. Το «Έθνος», που ιδρύθηκε σε μια εποχή που οι συνθήκες για την εκδοτική δραστηριότητα ήταν ώριμες, κυκλοφόρησε το πρώτο του φύλλο ακριβώς τις μέρες που η Ελλάδα έδινε μάχες για την απελευθέρωση των εδαφών της.

Σημαντική μορφή της εποχής ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός και καθόρισε τις πολιτικές της χώρας. Το «Έθνος» υποστήριξε τον Βενιζέλο στις αναμετρήσεις του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄, σταθερά εναντίον του εθνικού διχασμού που προέκυψε. Από το 1916 η εφημερίδα αντιμετώπισε προκλήσεις που προήλθαν από εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις και εξωτερικούς κινδύνους, τελικά πάλι στην υπηρεσία του πολέμου στο πλευρό της Αντάντ.

Η δεκαετία του 1940 αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο για την Ελλάδα με την εισβολή των Γερμανών και την επικράτηση του ναζισμού. Το «Έθνος» ενίσχυσε τους μαχητές του ελληνικού στρατού, ενώ οι Γερμανοί κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της ποιοτικών εκδόσεων και έκλεισαν την εφημερίδα στις 29 Απριλίου 1941. Ωστόσο, οι καίριες παρεμβάσεις του και η πολιτική του αγώνας για την απελευθέρωση θα παρέμεναν εντυπωμένες στη μνήμη των πολιτών.

Μέσα από τις σελίδες του, αρκετοί σπουδαίοι και άξιοι δημοσιογράφοι εργάστηκαν για την εφημερίδα κατά την πρώτη περίοδο, συμβάλλοντας με τα γραπτά τους στη διαμόρφωση της δημόσιας γνώμης. Ειδικότερα, η διοίκηση του «Έθνους» ακολούθησε μια μαχητική και σταθερή πολιτική, καθιστώντας την σημαντικά ανθεκτική σε προκλήσεις και περιορισμούς. Μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών το 1970, η εφημερίδα παρέμεινε στο προσκήνιο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Πηγή: ethnos.gr