Εριέττα Κούρκουλου (Copyright: Instagram)

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, ιδρύτρια και πρόεδρος του ιδρύματος kind things, ανέφερε σε συνέντευξή της στο MEGA τη σημαντικότητα της ενημέρωσης για την έννοια της μαιευτικής βίας. Αυτή η μορφή βίας περιλαμβάνει ψυχική, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση, καθώς και έλλειψη σεβασμού προς τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού.

«Το να φωνάζουμε σε μία γυναίκα την ώρα του τοκετού ότι απαγορεύεται να φωνάζει, μία φυσική αντίδραση σε αυτή τη διαδικασία, στερεί την ελευθερία της. Στην Ελλάδα, πολλές φορές οι γυναίκες δεν έχουν την κυριότητα του τοκετού τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Κούρκουλου προχώρησε στην αναφορά του ζητήματος των καισαρικών τομών, τονίζοντας πως σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητες, πρέπει να γίνονται με σεβασμό. Διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ποσοστό των καισαρικών στην Ελλάδα και ανέφερε ότι οι γυναίκες δεν ενημερώνονται όπως θα έπρεπε. «Το πρόβλημα είναι συστημικό, σχετίζεται με το πρόγραμμα του κάθε γιατρού», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της αυτογνωσίας και της εμπιστοσύνης στο ένστικτο των γυναικών. «Ό,τι διαισθανόμαστε, είναι σωστό. Αν κάτι μας κάνει να νιώθουμε άβολα, ειδικά σε μια ευάλωτη στιγμή όπως ο τοκετός, πρέπει να θυμόμαστε τη διαφορά μεταξύ αποδοχής μιας φυσικής διαδικασίας και της επιβολής από τρίτους στο σώμα μας», είπε.

Πηγή: ethnos.gr