Eurokinissi

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχουν προσφύγει για έβδομη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις μαζί με φορείς της αυτοδιοίκησης από την Αιτωλοακαρνανία και επιμελητήρια, ζητώντας την ακύρωση της δεύτερης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας. Οι φορείς επισημαίνουν ότι αυτά τα σχέδια επιχειρούν να επαναφέρουν στην πολιτική σκηνή το αμφιλεγόμενο και φαραωνικό σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου προς τον Πηνειό.

Στην αίτηση τους, οι φορείς αναφέρουν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις παραβιάζουν ουσιαστικά άρθρα των ευρωπαϊκών οδηγιών 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα και 2001/42/ΕΚ που αφορούν τη στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων. Ως κύριο επιχείρημα τονίζουν ότι η εκτροπή του Αχελώου, ένα σχέδιο που είχε απορριφθεί σε προηγούμενες ακυρωτικές αποφάσεις, επανέρχεται στο προσκήνιο παρά τις εξελίξεις στην κλιματική κρίση.

Οι φορείς που υπέβαλαν την κοινή προσφυγή περιλαμβάνουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Δημαρχία Αγρινίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και άλλους σημαντικούς φορείς και οργανώσεις. Επισημαίνουν πως η εμμονή σε παλαιά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου, υπονομεύει τη δυνατότητα υλοποίησης ουσιαστικών έργων που θα μπορούν να βελτιώσουν τα δίκτυα άρδευσης και να θωρακίσουν την περιοχή απέναντι στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Οι ίδιοι φορείς υπογραμμίζουν πως η Θεσσαλία χρειάζεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροσυστημάτων και στη στήριξη φυσικών οικοσυστημάτων για την εξασφάλιση επάρκειας ύδατος για άρδευση, αντί να προγραμματίσει υποδομές με υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Πηγή: ethnos.gr