Πλάνα από τις πρώτες στιγμές της εκκένωσης του συρμού, όπου ξέσπασε φωτιά, παρουσίασε το OPEN. Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ο συρμός κινούνταν ανάμεσα σε Νερατζιώτισσα και Ειρήνη. Η φωτιά εκδηλώθηκε στη ράγα κάτω από τον συρμό του ΗΣΑΠ, προκαλώντας πανικό στους γύρω 100 επιβάτες, οι οποίοι θεώρησαν αναγκαίο να κατέβουν στις γραμμές, ανοίγοντας πόρτες και σπάζοντας παράθυρα.

Ένας επιβάτης περιέγραψε την εμπειρία του στο OPEN: «Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε πώς θα βγούμε από το βαγόνι γιατί δεν μας είχε πει κάποιος κάτι. Μας φώναξαν απ’ έξω οι άλλοι επιβάτες να ανοίξουμε από μόνοι μας τις πόρτες, δεν άνοιξαν αυτόματα. Κάποιοι επιβάτες άνοιξαν με τα χέρια τις πόρτες. Πηδήξαμε γιατί είναι και ψηλά το βαγόνι από τις ράγες. Ευτυχώς δεν υπήρχε ρεύμα στις ράγες και πήγαμε προς τον σταθμό Ειρήνη».

Η ΣΤΑΣΥ ενημέρωσε ότι η φωτιά ξέσπασε πλησίον της τροχιάς, με αποτέλεσμα οι δύο συρμοί που κινούνταν κοντά να ακινητοποιηθούν, καθώς διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Η αρχική εκτίμηση για την αιτία της φωτιάς είναι ότι προκλήθηκε είτε από κλαδιά που μπλέκονται στον συρμό είτε από κάποιο άλλο αντικείμενο, και όχι λόγω βλάβης του ΗΣΑΠ.

Στο ρεπορτάζ του ethnos.gr, αναφέρεται ότι εντός των βαγονιών δεν υπήρξε φλόγα, αλλά ο καπνός ήταν αρκετός ώστε να προκαλέσει πανικό στους επιβάτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον μοχλό έκτακτης ανάγκης για να ανοίξουν την πόρτα και να εξέλθουν. Ο οδηγός του συρμού, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Ασφαλείας, διέκοψε άμεσα τη ρευματοδότηση σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και χρησιμοποίησε τον πυροσβεστήρα που διαθέτει ο συρμός για να βοηθήσει στην εκκένωση των επιβατών.

Η Πυροσβεστική με 9 πυροσβέστες και τρία οχήματα βρέθηκε στο σημείο για να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά μικρής έκτασης που είχε ξεσπάσει. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός από το περιστατικό. Η φωτιά προκάλεσε απλώς τρόμο στους επιβάτες, οι οποίοι βίωσαν μια αγωνιώδη κατάσταση, καθώς οι καπνοί άρχισαν να εισέρχονται στο βαγόνι περίπου εκατό μέτρα πριν τον σταθμό Ειρήνη.

Η έρευνα για τα ακριβή αίτια της φωτιάς είναι σε εξέλιξη από την Πυροσβεστική, ενώ ο συρμός μετακινήθηκε από το σημείο χωρίς ορατές ζημιές και θα ελεγχθεί περαιτέρω στην επισκευαστική βάση της ΣΤΑΣΥ. Πηγή: ethnos.gr