Τέλος από την Παρασκευή ο Δακτύλιος (Eurokinissi)

Από σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2025 έως και την Παρασκευή, επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας, γνωστά ως Μικρός Δακτύλιος. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν από Δευτέρα έως Πέμπτη, μεταξύ 07:00 και 20:00, και την Παρασκευή από 07:00 έως 15:00. Δεν θα υπάρχει περιορισμός κατά τις ημέρες Σαββάτου, Κυριακής, επίσημες αργίες και ημέρες απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Μικρός Δακτύλιος ορίζεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπ. Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλ. Ηλιού, Αμβρ. Φραντζή, Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά Οδό, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Καρόλου – Μάρνη και 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων). Στις οδούς και τις λεωφόρους που περικλείονται από τον Μικρό Δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και φορτηγών ιδιωτικής χρήσης βάρους έως 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας (μονά – ζυγά).

Εξαιρούνται των περιορισμών τα οχήματα που απαιτείται να διαθέτουν ειδικές άδειες, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, καθώς και ορισμένες κατηγορίες οχημάτων. Ιδιαίτερα, επιτρέπεται η κυκλοφορία αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, οχημάτων που βιοκαυσίμων και αυτοκινήτων EURO 6 που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Για να αποκτήσουν οι δικαιούχοι το ειδικό σήμα κυκλοφορίας, μπορούν να το εκτυπώσουν ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Οι μόνιμοι κάτοικοι εντός του Μικρού Δακτυλίου έχουν εξασφαλισμένες ειδικές ζώνες εισόδου-εξόδου και μπορούν να λαμβάνουν μια ειδική κάρτα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Οι αιτήσεις για έκδοση ειδικών αδειών κυκλοφορίας υποβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 08:00-14:00 και Σάββατο από 08:00-12:00. Απαιτούνται έγγραφα όπως η Άδεια Κυκλοφορίας του οχήματος, η Άδεια Ικανότητας Οδήγησης, το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (Κ.Τ.Ε.Ο.) και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Οι ειδικές άδειες που είχαν χορηγηθεί για την περίοδο 2023-2024 παραμένουν σε ισχύ έως 18 Ιουλίου 2025. Οι παραβάτες αυτών των περιοριστικών μέτρων θα αντιμετωπίζουν ποινές σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: ethnos.gr