Intime News

Δημοσιεύματα που αναδεικνύουν τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία στη Θεσσαλονίκη «Άγιος Δημήτριος» οδήγησαν σε παρέμβαση της εισαγγελίας. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τις συνθήκες αυτές. Στην παραγγελία της, ζητείται να διερευνηθούν τα αδικήματα της έκθεσης, της παράνομης βίας κατά ανηλίκων και αδύναμων προσώπων, καθώς και η παράβαση υγειονομικού κανονισμού.

Η διαδικασία θα περιλαμβάνει καταθέσεις από γονείς, κηδεμόνες και δικαστικούς συμπαραστάτες, ενώ θα διεξαχθεί και υγειονομικός έλεγχος από αρμόδια επιτροπή στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στα σχετικά δημοσιεύματα θα επισυναφθούν στη δικογραφία.

Η έρευνα για το Κέντρο δεν είναι μία νέα υπόθεση, καθώς πριν από τρία χρόνια είχε διαταχθεί έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας μετά τον θάνατο ενός 21χρονου περιθαλπόμενου, ο οποίος φέρεται να υπήρξε θύμα βιαιοπραγίας από νοσηλευτή. Οι διαπιστώσεις από την προηγούμενη έρευνα οδήγησαν σε παραίτηση της διοίκησης του Κέντρου και στη δικαστική παραπομπή 18 υπαλλήλων σε δίκη, η οποία θα διεξαχθεί τον προσεχή Φεβρουάριο.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με περίπου 40 κενές θέσεις, γεγονός που επιδεινώνει τις συνθήκες φροντίδας των περιθαλπομένων και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΑΠΠΘ, Αστέριος Καρανέστωρ, τονίζει ότι, παρά τις εκκλήσεις προς το υπουργείο, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Πηγή: ethnos.gr