Eurokinissi

Συζητήσεις γύρω από το θέμα της νοσηλείας του 13χρονου Νικόλα, που πάσχει από αυτισμό, βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο υφυπουργός υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, απαντώντας στις ανησυχίες της αδερφής του παιδιού, Μαντώ, υποστήριξε ότι η κατάσταση δεν είναι ακριβώς όπως αναφέρεται. Ανέφερε ότι ο Νικόλας δεν έχει νοσηλευτεί για 11 ημέρες, αλλά οι γονείς του υπέγραψαν και αποχώρησαν από το Καραμανδάνειο, όπου του προτάθηκε να νοσηλευτεί.

Η Μαντώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνθήκες νοσηλείας του αδερφού της και αναρωτήθηκε πού είναι η κοινωνική αλληλεγγύη σε περιπτώσεις όπως αυτή. Επίσης, επισήμανε ότι η μητέρα της αναγκάζεται να αναλάβει ρόλους νοσοκόμας και φύλακα, κάτι που θεωρεί απαράδεκτο.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι τα παιδιά με ψυχιατρικά προβλήματα νοσηλεύονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, αλλά επεσήμανε την έλλειψη κατάλληλων δομών και κλινών κλειστού τύπου. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ελπίζει σε βελτιώσεις του συστήματος φροντίδας μέσα στους επόμενους μήνες.

Η Μαντώ αντέτεινε ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης υπάρχει διαθέσιμη κλίνη κλειστού τύπου για τον Νικόλα, και ότι υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση για τη μεταφορά του. Ωστόσο, φαίνεται ότι με εντολή ανωτέρων η διαδικασία αυτή ακυρώθηκε, προκαλώντας νέα ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι το παιδί νοσηλεύεται στην παιδοψυχιατρική κλινική του Αγία Σοφία και ότι διατίθεται προσωπικό για την υποστήριξή του, αλλά ήρθε αντιμέτωπος με τις έντονες διαμαρτυρίες των γονιών σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν.

Η Μαντώ τόνισε ότι οι γονείς δεν μπορούν να επιτελούν το ρόλο των νοσηλευτών και διάλεξε να κλείσει με τη δήλωση ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, ανοίγοντας τον δρόμο για σοβαρές συζητήσεις σχετικά με τις υποδομές και τους πόρους που απαιτούνται για να υποστηριχθούν παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα.

Πηγή: ethnos.gr