Αεροδρόμιο/ AP

Η διαδικασία παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καλαμάτας, η οποία ολοκληρώνεται, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των τελευταίων 22 κρατικών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπερταμείου, η παραχώρηση προχωρά με μία και μοναδική προσφορά, που σημαίνει ότι η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και η υπογραφή της σύμβασης να γίνει στις αρχές του 2025.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που φέρει το όνομα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», κατατέθηκε μία προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης. Η συμμετοχή προήλθε από το επενδυτικό σχήμα ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ FRAPORT AG – DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. – ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε., και η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα.

Η ολοκλήρωση της παραχώρησης στο αεροδρόμιο Καλαμάτας θα επιτρέψει στη συνέχεια την εκκίνηση της διαδικασίας για τα υπόλοιπα 22 αεροδρόμια. Το Υπερταμείο προγραμματίζει την παραχώρησή τους σε ένα ενιαίο cluster, δεδομένου ότι ορισμένα δεν εμφανίζουν υψηλή τουριστική κίνηση και είναι λιγότερο ελκυστικά σε επενδυτές. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στο να μη μείνουν αυτά τα αεροδρόμια ανεκμετάλλευτα.

Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει αναδείξει μία ανοδική πορεία, με αύξηση 250% από το 2010. Το 2022, ο αριθμός των επιβατών ξεπέρασε τους 351.000 και ο στόχος είναι έως το 2030 να αγγίξει τους 500.000. Παράλληλα, ήδη έχουν γίνει ασκήσεις αξιολόγησης για τα 22 αεροδρόμια ώστε να καθοριστούν οι απαραίτητες επενδύσεις και βελτιώσεις υποδομών.

Το Υπερταμείο σκοπεύει να διατηρήσει ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας παραχωρησιούχου εταιρείας, με στόχο τη διασφάλιση της ταχείας υλοποίησης των έργων. Οι σημερινοί σύμβουλοι ήδη προχωρούν σε επιτόπιες επισκέψεις για να καταρτίσουν τα επιχειρησιακά σχέδια, ενώ η ανάλυση της επιβατικής κίνησης δείχνει αύξηση 6,34% για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Πηγή: ethnos.gr