Εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ναυτεργάτες καθώς και εργαζόμενοι στον τομέα του επισιτισμού και του τουρισμού συμμετέχουν σήμερα, Τετάρτη (10/23), σε 24ωρη απεργία. Αντίκτυποι της κινητοποίησης θα είναι το κλείσιμο ορισμένων σχολείων καθώς και η δέσμευση των πλοίων στα λιμάνια.

Στο πλαίσιο της απεργίας, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) έχει όπως ζητήσει «ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς» ως κεντρικό της αίτημα. Παράλληλα, καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Η απεργία γίνεται υπό την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 12:00 στα Προπύλαια.

Στο μέτωπο των εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) έχει προκηρύξει επίσης 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν τη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που να προβλέπει αυξήσεις και 5ήμερο 40ωρο, καθώς και μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των εποχιακά εργαζόμενων κατά τους μήνες νηστείας.

Συγχρόνως, η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας συνεχίζεται με συγκέντρωση προγραμματισμένη στις 10:30 σήμερα στην πλατεία Καραϊσκάκη. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την ανανέωση της ΣΣΕ, αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, καθώς και μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Επιπλέον, σήμερα ξεκινά η απεργία και των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO), καθώς και των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Πηγή: ethnos.gr