Unsplash

Αναφέρεται ότι οι θάνατοι των βρεφών στην Αχαΐα και την Ηλεία προκαλούν ερωτήματα σχετικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών, καθώς και των Κοινωνικών Υπηρεσιών που διερεύνησαν τις συνθήκες διαβίωσης της 24χρονης μητέρας. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξέφρασε ανησυχίες για την υποστήριξη που έλαβε η μητέρα, δεδομένου ότι προέρχεται από μια ευάλωτη οικογενειακή κατάσταση.

Σημαντικές εξελίξεις ενδέχεται να προκύψουν από τη δήλωση της εισαγγελίας για έρευνα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Νίκος Νικολάου, διενεργεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση στην υπόθεση, ενώ έχει ζητηθεί γονιδιακός έλεγχος μέσω της συνηγόρου των μητέρων των τριών βρεφών.

Οι θάνατοι φαίνεται να είναι διαδοχικοί, με τον πρώτο να συμβαίνει το 2022, με ένα βρέφος μόλις 19 ημερών. Στη συνέχεια, το 2023 συνέβη ο θάνατος ενός άλλου βρέφους 2 μηνών, ενώ τον Αύγουστο του 2024 ένα αγοράκι 15 μηνών πέθανε υπό την επίβλεψη της ίδιας μητέρας. Όλες οι αιτίες παραμένουν ασαφείς, με την τελευταία αναμονή τοξικολογικών αποτελεσμάτων.

Η μητέρα ενός άλλου παιδιού που πέθανε κάτω από παρόμοιες συνθήκες ανέφερε πως και το δικό της παιδί, ηλικίας μόλις 6 μηνών, κατέληξε ενώ το πρόσεχε η 24χρονη Ειρήνη, έρχεται να αναδείξει τις ανησυχίες σχετικά με τις «τραγικές συμπτώσεις». Εκφράζει υποψίες αναφορικά με την 24χρονη και αναφέρει ότι δε θεωρεί τυχαίο τον θάνατο τεσσάρων παιδιών στα χέρια της.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» υπενθυμίζει ότι είχαν γίνει αναφορές για την οικογένεια από το 2017 έως το 2020 στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, οι οποίες υποδείκνυαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η οικογένεια. Παράλληλα, στο 2023 η μητέρα επικοινώνησε με τον φορέα για διαδικαστικά θέματα του βρέφους της, το οποίο αργότερα απεβίωσε.

Η ανακοίνωση του οργανισμού υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο οι υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες να αξιολογούν και να διερευνούν κάθε υπόθεση κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιών με τη δέουσα προσοχή.

Πηγή: ethnos.gr