Τσιάρας

Αναταραχή επικρατεί στον αγροτικό κόσμο λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ για επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς. Όπως αναφέρεται στα ειδοποιητήρια που στάλθηκαν, οι παραγωγοί πληρώθηκαν το 2022 περισσότερα από όσα έπρεπε. Τα ποσά που ζητούνται πίσω κυμαίνονται από λίγα ευρώ έως χιλιάδες, προσδιορίζοντας μια σοβαρή κατάσταση που οι υπεύθυνοι φαίνεται να γνώριζαν, αλλά χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να διορθωθεί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση των πληρωμών, οι οποίες δεν γίνονται εγκαίρως και συχνά απαιτούν διορθώσεις σε βάθος χρόνου. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση επιτήρησης εδώ και ενάμιση μήνα, ενώ τα προβλήματα που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα 20ετούς παρατήρησης.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το ζήτημα με τους παραγωγούς προήλθε από ελλείψεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο δεν υπήρξε επαρκώς οργανωμένο τη συγκεκριμένη περίοδο. Σημείωσε ότι αντί να χρησιμοποιηθεί το 2022 ως βάση δεδομένων για τις κοινοτικές ενισχύσεις του 2023, χρησιμοποιήθηκε το 2021, που οδήγησε σε λανθασμένες πληρωμές.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό επιστροφών αφορά σε ποσά από 0 έως 500 ευρώ», τόνισε ο κ. Τσιάρας, εξηγώντας ότι είναι πολύ άδικο για παραγωγούς που εισέπραξαν μέχρι και 10.000 ευρώ να επιστρέφουν χρήματα χωρίς να τα δικαιούνται. Τόνισε πως πρέπει να γίνει αναθεώρηση της κατάστασης για να προστατευτούν οι ευρωπαϊκοί πόροι.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη για σοβαρή συμπεριφορά από τον αγροτικό κόσμο, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις επιτήδειων που εκμεταλλεύονταν τη κατάσταση, λαμβάνοντας υπερβολικές επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα. Αυτές οι καταγγελίες απασχόλησαν το κοινό και έφεραν στο φως την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουν δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση ενός σχεδίου εξυγίανσης, κάτι που κρίνεται αναγκαίο τόσο για την τήρηση υποχρεώσεων απέναντι στους Ευρωπαίους όσο και για την υποστήριξη του παραγωγικού κόσμου.

Πηγή: ethnos.gr