To Συμβούλιο της Επικρατείας (Eurokinissi)

Στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προεδρία του αντιπροεδρου Ηλία Μάζου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ουρανία Νικολαράκου, εκδικάστηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβληθεί από έξι σωματεία ασθενών με μεσογειακή αναιμία, καθώς και δύο αιτήματα από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς με μεταγγισιοεξαρτώμενη μείζονα μεσογειακή αναιμία.

Οι προσφεύγοντες, ανάμεσά τους η «Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας» και ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο», ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης της 10ης Ιανουαρίου 2022, η οποία καθορίζει το περιεχόμενο του εντύπου «ιστορικό αιμοδοσίας». Αυτή η απόφαση θεωρείται ότι παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή και στην υγεία, καθώς και τη σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την προσβαλλόμενη απόφαση, ανακαθορίζονται οι περιπτώσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό ατόμων από την αιμοδοσία. Αυτές περιλαμβάνουν άτομα που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικού, άτομα που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών, καθώς και άτομα που έχουν σεξουαλική επαφή με άτομα θετικά σε διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή αυξάνει τον αποκλεισμό, καθώς δεν περιλαμβάνει πλέον στον οριστικό αποκλεισμό από την αιμοδοσία τα άτομα που έχουν έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, ούτε εκείνα που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς προφυλακτικά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αναμένονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πηγή: ethnos.gr