Διακινητές / video capture

Οι μηχανές των διακινητών λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί σοβαρές προσφυγικές ροές. Στο βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύει το ethnos.gr, εμφανίζεται διακινητής να φουσκώνει το φουσκωτό σκάφος, μέσω του οποίου θα επιχειρήσει να μεταφέρει ομάδα μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Ρόδο.

Προβληματική είναι η χρήση επικίνδυνων αυτοσχέδιων φουσκωτών, αν και οι διακινητές έχουν στραφεί προς σύγχρονα ταχύπλοα και πολυτελή σκάφη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η διέλευση αυτών των σκαφών κοντά στις ελληνικές ακτές είναι πιο συχνή.

Στις 16 Οκτωβρίου 2024, δύο άνδρες από το Αζερμπαϊτζάν παρουσιάστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, κατηγορούμενοι ότι μετέφεραν παράτυπα πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Σύμη. Στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Σύμης είχαν εντοπίσει ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος που κατευθυνόταν προς τις ανατολικές ακτές της Σύμης και αποβίβαζε αρκετά άτομα στην παραλία Μαραθούντα. Οι δέκα αλλοδαποί που βρέθηκαν δήλωσαν ότι είχαν αναχωρήσει από την περιοχή Μποζμπουρούν της Τουρκίας και είχαν πληρώσει 4.500€ έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Ανησυχία υπάρχει και στον Έβρο, όπου οι συνοριοφύλακες είναι σε επιφυλακή, καθώς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ενδέχεται να αυξηθούν και στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Αντώνης Παρασκευούδης, δήλωσε στο ethnos.gr ότι οι περιπολίες έχουν ενισχυθεί, ειδικά σε σημεία όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του συνοριακού φράχτη.

Πηγή: ethnos.gr