Eurokinissi

Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στη θετικότητα για τον ιό SARS-CoV2 σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αυξημένη δραστηριότητα του ιού που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά. Στη διάρκεια της αναφοράς, καταγράφηκαν 509 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, γεγονός που συνιστά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν 669.

Ο αριθμός των διασωληνώσεων ήταν επτά, με μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες να ανέρχεται σε 11. Αυτή τη στιγμή, 25 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επιπλέον, καταγράφηκαν 14 θάνατοι, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 36.

Από τον Μάιο, το στέλεχος ΒΑ.2.86, το οποίο φέρει κάποιες μεταλλάξεις, έχει επικρατήσει στις ανιχνεύσεις. Σημειώνεται ότι αυτό το κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Επιπρόσθετα, τα δεδομένα από τη επιτήρηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα δείχνουν ότι η θερινή αυξητική τάση έχει ξεκινήσει νωρίς, με τα επίπεδα να είναι μέχρι στιγμής χαμηλότερα από το περυσινό καλοκαιρινό κύμα.

Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και να αναζητούν ιατρική συμβουλή γρήγορα σε περίπτωση συμπτωμάτων. Στο γενικό πληθυσμό συνιστάται, επίσης, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες εάν εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Αναφορικά με τη γρίπη, η θετικότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με μόνο σποραδικές ανιχνεύσεις θετικών δειγμάτων. Δεν έχει καταγραφεί νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ή νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Ο αριθμός των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής καθώς και σοβαρής οξείας λοίμωξης αναπνευστικού είναι επίσης σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) ούτε στην κοινότητα ούτε στα νοσοκομεία.
Πηγή: ethnos.gr