ουρές έξω από το ΑΤ Ρόδου/dimokratiki.gr

Προβληματισμό δημιουργούν οι πρόσφατες εικόνες από τη Ρόδο, όπου οι μετανάστες φιλοξενούνται σε δημόσιους χώρους λόγω των αυξημένων ροών από τα τουρκικά παράλια. Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής σε Λέρο και Κω είναι επίσης δύσκολη, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες. Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ρόδου, Εμμανουήλ Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων έχει στοιβαχτεί στους κοινόχρηστους χώρους, με τις αστυνομικές υπηρεσίες να φτάνουν στα όρια τους.

Επιχειρηματίες και άλλοι φορείς του νησιού εκφράζουν την ανησυχία τους. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κώστας Σπανός, δήλωσε ότι καθημερινά φτάνουν 100-200 άνθρωποι και έχουν εγκατασταθεί σε τρία πάρκα στο κέντρο της πόλης, χρησιμοποιώντας πρόχειρες σκηνές και άλλες αυτοσχέδιες λύσεις για τη διαμονή τους.

Η κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από τη Ρόδο έχει ξεκινήσει, με 250 άτομα να έχουν ήδη απομακρυνθεί. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Εν αναμονή καθώς η Κρήτη αντιμετωπίζει κι αυτή οξυμένο πρόβλημα, με τις αφίξεις μεταναστών να αυξάνονται κατά 400%. Μόλις σε μία εβδομάδα, το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει 642 από αυτούς, ενώ ο συνολικός αριθμός διασώσεων για το 2023 φτάνει μόλις τους 807.

Πηγή: ethnos.gr