Αρχισε η μετάδοση των αποτελεσμάτων των «πρόωρων βουλευτικών εκλογών» (φωτογραφία, επάνω, του sigmalive.com από την ψηφοφορία), στα κατεχόμενα.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, με την καταμέτρηση 659 καλπών (από τις 763, ποσοστό 78.58%), τα κόμματα έλαβαν τα ακόλουθα ποσοστά (μέχρι τις 21.39):

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP, το κόμμα του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ) 40,73%, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP, κεντρο-αριστερό) 31.54%, Κόμμα του Λαού (HP) 6.19%, Δημοκρατικό Κόμμα (DP) 7.51%, Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) 3.93%, Κόμμα της Αναγέννησης (YDP, το κόμμα των εποίκων) 6.93%, Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) 1.53%, Δρόμος Ανεξαρτησίας 1.64%.

Η «κυβερνητική» λύση

Για τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα Κατεχόμενα μίλησε στο sigmatv.com ο τουρκολόγος και δημοσιογράφος Νίκος Στέλγιας.

Ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρη επικράτηση της τουρκοκυπριακής δεξιάς, με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του οποίου ηγείται ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου να καταλαμβάνει 25 έδρες (με καταμετρημένο το 50% των ψήφων) και να χρειάζεται ακόμη μια για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

«Μπορεί να συνεργαστεί είτε με το λεγόμενο κυβερνητικό σχήμα, είτε με τους έποικους» ανέφερε ο κ. Στέλγιας.

Εκτός «βουλής» το κόμμα που στήριξε Ακιντζί

Συμπλήρωσε ότι φαίνεται πως το όραμα της ομοσπονδιακής λύσης θα εκπροσωπείται μόνο από ένα τουρκοκυπριακό κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, στη «βουλή» ενώ μένει εκτός το κόμμα το οποίο στήριξε τον κ. Ακιντζί στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές».

Εξήγησε ότι είναι μεγάλο το ποσοστό της αποχής καθώς στις κάλπες προσήλθε μόνο το 58.23%.

Τέλος, ανέφερε ότι το μοναδικό κόμμα της λύσης αύξησε τις έδρες του, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολο περιβάλλον σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Πηγή: sigmalive.com

Πηγή: in.gr