Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε μία πρώτη εικόνα από την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Σταυριανουδάκης, ανέφερε αρχικά ότι «η ημέρα ξεκίνησε ομαλά, όλα τα εκλογικά τμήματα καλύφθηκαν από δικαστικούς αντιπροσώπους».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου από τους δικαστικούς αντιπροσώπους σε 17.130 εκλογικά τμήματα, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου, η συμμετοχή διαμορφώνεται στο 11,29%, καθώς ψήφισαν 888.995 πολίτες.

Πού είναι υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής

Όπως ανέφερε ο κ. Σταυριανουδάκης, η υψηλότερη συμμετοχή εμφανίζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Ανατολική Αττική, τον Έβρο, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Αντίθετα, η χαμηλότερη συμμετοχή παρατηρείται σε Φλώρινα, Κεφαλονιά, Ευρυτανία και Καστοριά.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της συμμετοχής με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα των εκλογών του Μαΐου καθώς τότε δεν υπήρξε η σχετική πρωινή ενημέρωση εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Η επόμενη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί περί τις 14:00 για το ποσοστό συμμετοχής έως τις 13:00 – 13:30, και το οποίο θα μπορεί να συγκριθεί με το 31,52% που ήταν το ποσοστό συμμετοχής μέχρι εκείνο το διάστημα στις προηγούμενες εκλογές.

Για την εκλογική διαδικασία, ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι διεξάγεται ομαλά. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται από νωρίς στα εκλογικά τμήματα, εκτός από έναν ο οποίος αντικαταστάθηκε άμεσα.

Δείτε το βίντεο

Με ταυτότητα ή διαβατήριο η ψηφοφορία

Κατά την προσέλευση τους στα εκλογικά τμήματα, οι εκλογείς θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει.

Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης και ατομικό βιβλιάριο υγείας. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. H αναγνώριση των ψηφοφόρων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζω

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr.

Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός». Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Πηγή: in.gr