Με γοργούς ρυθμούς ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να πετυχαίνει ξεκάθαρη νίκη και να κατακτά την αυτοδυναμία με 158 έδρες.

Η νέα Βουλή θα είναι οκτακομματική, με τους Σπαρτιάτες, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας να καταφέρνουν να μπουν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

Με καταμετρημένο το 97,97% των ψήφων, τα κόμματα λαμβάνουν:

  • Νέα Δημοκρατία 40,56% και 158 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ 17,83% και 48 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ 11,86% και 32 έδρες
  • ΚΚΕ 7,67% και 20 έδρες
  • Σπαρτιάτες 4,68% και 12 έδρες
  • Ελληνική Λύση 4,45% και 12 έδρες
  • Νίκη 3,70% και 10 έδρες
  • Πλεύση Ελευθερίας 3,17% και 8 έδρες

  • Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ

Τη Δευτέρα ορκίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από αύριο Δευτέρα 26 Ιουνίου αρχίζει η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου, με την παράδοση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βασικοί σταθμοί της περιόδου αυτής είναι η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης (αργότερα αύριο Δευτέρα) και η ορκωμοσία των 300 (την επόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου) και τελικός σταθμός η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 αύριο το πρωί η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:00, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Πότε ορκίζονται οι νέοι βουλευτές

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές.

Την επόμενη ημέρα Τρίτη 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Πηγή: in.gr