Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου της Αιγύπτου υπερψήφισε, το απόγευμα της Τρίτης, τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου της Αιγύπτου επικύρωσε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Αιγύπτου αναφέρεται ότι τα μέλη της – βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου.

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» ανέφερε, σύμφωνα με το Arab News ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

Σειρά της Ελλάδας

Πλέον, σειρά για την κύρωση της συμφωνίας παίρνει η Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, οι συμφωνίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία θα κατατεθούν στην εθνική αντιπροσωπεία κατατίθενται την προσεχή εβδομάδα για να ψηφιστούν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr