Τεράστιες γλώσσες φωτιάς ξεπηδούν σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, ακόμη και σε χωριά που οι κάτοικοι νόμιζαν ότι κατάφεραν να σώσουν.

Πανικός έχει προκληθεί από τις νέες αναζωπυρώσεις στις Γούβες και στο Πευκί, ενώ πολλά και επικίνδυνα είναι και τα μέτωπα στο Αρτεμίσιο προμηνύοντας άλλη μία δραματική νύχτα.

Οι καταγγελίες των κατοίκων για ελλιπή βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό συνεχίζονται για έκτη ημέρα, με τις προσπάθειες τόσο των ίδιων όσο και των δυνάμεων της πυροσβεστικής να αντιμετωπίσουν την φωτιά να δυσχεραίνεται από τις διακοπές νερού.

Νωρίτερα δόθηκε μεγάλη μάχη στο Πευκί. Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του in.gr και του MEGA, που βρίσκονται στην περιοχή, δυστυχώς το δάσος γύρω από τον οικισμό κάηκε ολοσχερώς, ωστόσο, με εξαίρεση κάποια σπίτια, οι περιουσίες των ανθρώπων σώθηκαν, χάρη κυρίως στην αυτοθυσία των κατοίκων, αφού όλοι επισημαίνουν την έλλειψη επαρκών δυνάμεων της πυροσβεστικής και κυρίως εναέριων μέσων.

Ωστόσο, ο τρόμος των αναζωπυρώσεων μέσα στην νύχτα δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, με κατοίκους και εθελοντές να προσπαθούν να σβήσουν τα λεγόμενα «καντηλάκια» πριν πάρουν διαστάσεις.

Συνεχείς έλεγχοι για εγκλωβισμένους

Την ίδια στιγμή στις παραλίες της βορειοανατολικής Εύβοιας ελέγχουν διαρκώς για τυχόν εγκλωβισμένους σκάφη του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, νωρίς το βράδυ απεγκλωβίστηκαν 23 άτομα από διάφορες παραλίες τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πευκί Ευβοίας.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, φέρι μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Η αγωνία και η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη τόσα στα πρόσωπα όσων μένουν για να παλέψουν με τη φωτιά όσο και εκείνων που εγκαταλείπουν τον τόπο τους.

Οι εικόνες που επικράτησαν το απόγευμα της Κυριακής στο Πευκί ήταν δραματικές.

Ηλικιωμένοι μεταφέρονταν με κάθε μέσο στο φέρι μποτ, που περιμένει στην παραλία.

Άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, που δεν μπορούν να περπατήσουν, μεταφέρονται στα χέρια, ακόμα και πάνω σε κρεβάτια.

Μεγάλη «μάχη» στο Πευκί

Λίγο πριν τις 18:30 η μεγάλη μάχη στην Εύβοια μεταφέρθηκε μέσα στο Πευκί, όπου το μέτωπο μπήκε στον οικισμό και έκαψε σπίτια.

Μέσα στον οικισμό υπήρχαν αρκετοί κάτοικοι – κυρίως νέοι σε ηλικία και από τα γύρω χωριά, οι οποίοι προσπαθούσαν με τα πενιχρά μέσα που είχαν, καθώς η υδροδότηση κόπηκε για μεγάλο διάστημα και τα πυροσβεστικά ξέμειναν από νερό, να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της.

Τελικά, η πρώτη τουλάχιστον δύσκολη μάχη με την φωτιά στο Πευκί έσωσε πολλά σπίτια, ενώ άλλα έχουν υποστεί ζημιές αλλά δεν καταστράφηκαν.

Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μάχη, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Πολλά τα μέτωπα

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στις Γούβες, τη Γερακίου και την Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή.

Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές.

Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr