Πυρά δέχτηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πρώτα αυτοκίνητα του ελληνικού κομβόι που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης από τη Μαριούπολη, με προορισμό τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Ευτυχώς, νωρίς το βράδυ της ίδιας μέρα έφτασαν ασφαλείς στη Ζαπορίζια, όπου και θα διανυκτερεύσουν το βράδυ, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από δημοσιογράφο του Open, ο οποίος βρισκόταν σε αυτό το κομβόι, θα υπάρξει επικοινωνία με τον έλληνα πρέσβη και το ΥΠΕΞ για να διαπιστωθεί αν όλα τα μέλη της αποστολής έχουν φτάσει στο σημείο με ασφάλεια.

Το χρονικό του τρόμου

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης, το κομβόι ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τη Μαριούπολη. Επρόκειτο για ένα κομβόι με περισσότερα από 20 αυτοκίνητα, κυρίως με οικογένειες και μικρά παιδιά, καθώς και έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονταν στη Μαριούπολη.

Το ταξίδι είχε προορισμό, για αρχή, τη Ζαπορίζια, ωστόσο κανένας δεν μπορούσε να του διαβεβαιώσει ότι στη διαδρομή δεν θα βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με τις κάνες των όπλων.

Έτσι κι έγινε. Όταν το κομβόι πέρασε την έξοδο της Μαριούπολης, βρέθηκε μπροστά σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων μάχης. Περίπου 44 τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα έκλειναν ένα σταυροδρόμι της περιοχής, με αποτέλεσμα το ελληνικό κομβόι να μην μπορεί να περάσει.

Εκεί, ρώσοι στρατιώτες με προτετάμενα τα όπλα τους σημάδευαν τα αυτοκίνητα των Ελλήνων. Εκεί άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, οι οποίες κράτησαν περίπου 20 λεπτά. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως όλο αυτό το διάστημα που συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις οι ρώσοι στρατιώτες σημάδευαν τα ελληνικά αυτοκίνητα…

Στο τέλος, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν συνέβη τίποτα, αφού οι ρώσοι στρατιώτες ξεκίνησαν να αφήνουν σιγά σιγά τα οχήματα των Ελλήνων να περάσουν.

Αυτό που αντίκρυσαν, ωστόσο, μόλις πέρασαν το μπλόκο, ήταν ένα βομβαρδισμένο χωριό.

Πυρά στο ελληνικό κομβόι

Στη συνέχεια, προσπαθώντας να βρουν ενναλακτικό δρόμο, αφού οι γέφυρες που έβγαιναν από το χωριό είχαν πέσει, αναγκάστηκαν να περάσουν από έναν χωματόδρομο, στον οποίο τα πρώτα αυτοκίνητα δέχτηκαν πυρά. Μάλιστα, οι πληροφορίες και το αυτοκίνητο του MEGA να δέχεται πυροβολισμούς.

Προκειμένου να γλιτώσει, το κομβόι αναγκάστηκε να κάνει 180 μοίρες αναστροφή και να φύγουν από εκεί τρέχοντας, ενώ δυο αυτοκίνητα είχαν σκασμένα λάστιχα.

Χάθηκαν 15 αυτοκίνητα

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος, μέσα στο χάος που επικράτησε χάθηκαν περίπου 15 αυτοκίνητα.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν είναι σίγουρο τι απέγιναν τα εν λόγω οχήματα.

Πηγή: in.gr