Ο επίσημος αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αεροπορικές εταιρείες  της Λευκορωσίας θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αναμένονται επίσης οι οικονομικές και ποινικές κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων.

Όπως επιβεβαίωσαν σήμερα διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η απαραίτητη νομοθετική πράξη για το μέτρο αυτό κατά της Λευκορωσίας είναι έτοιμη. Την Παρασκευή, θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στη συνέχεια θα λάβει την απόφαση μέσω της χρήσης της γραπτής διαδικασίας.

Με τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στο γεγονός ότι οι Αρχές της εν λόγω χώρας εξανάγκασαν σε προσγείωση στο Μινσκ μια πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και μπλόγκερ, Ρομάν Προτασέβιτς και η σύντροφός του, Σοφία Σαπέγκα, η οποία επέβαινε επίσης στο αεροσκάφος, συνελήφθησαν.

Η ΕΕ καταδίκασε την πράξη ως απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων και επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Εκτός από τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ, πρόκειται επίσης να επιβληθούν οικονομικές και ποινικές κυρώσεις κατά προσώπων και εγκαταστάσεων που εμπλέκονται στην αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, χρειάζεται πάντως κάποια προετοιμασία γι΄αυτό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr