Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, η οποία απειλείται από ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ρωσίας, γειτονική χώρα με την οποία βρίσκεται σε σύγκρουση από το 2014.

«Αποκλιμάκωση»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ ζήτησε εκ νέου από τη Μόσχα «αποκλιμάκωση» και σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και σημαντικό κόστος», διευκρινίζει ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας με τους επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τον βρετανό υπουργό Αμυνας Μπεν Ουάλας.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι συζήτησε μαζί τους τις επιπλοκές της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην ασφάλεια των συμμάχων.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, παραμένοντας παράλληλα ανοιχτοί στον διάλογο» με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εποικοδομητικό διάλογο»

Λίγο νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είχε αναφέρει τη συνομιλία μεταξύ των Γενς Στόλτενμπεργκ και Αντονι Μπλίνκεν, επιμένοντας στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «έτοιμο για εποικοδομητικό διάλογο» με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «ξεκινήσουν διπλωματικό διάλογο» με τη Ρωσία «από τις αρχές Ιανουαρίου», αλλά όχι χωρίς όρους, έκανε γνωστό χθες Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Την κίνηση χαιρέτισε η Μόσχα.

Την Τρίτη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σκληρύνει τον τόνο, κάνοντας λόγο για «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», αν οι δυτικοί αντίπαλοι της Ρωσίας δεν θέσουν τέλος στην πολιτική τους την οποία θεωρεί απειλητική.

Σε μια χειρονομία που έρχεται σε ρήξη με τον γενικά εμπιστευτικό χαρακτήρα των διπλωματικών συνομιλιών, η Ρωσία παρουσίασε δύο σχέδια συνθηκών για την απαγόρευση οποιασδήποτε διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, κυρίως στην Ουκρανία, και για τον τερματισμό των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr