Η κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική λόγω της πανδημίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η περιοχή υφίσταται περαιτέρω υποβάθμιση, απασχόλησε σήμερα τη Βουλή, μετά από την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

Αρχικά, και ως προς το θέμα των εμβολιασμών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απέρριψε τις επικρίσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εμβολιασμοί στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας είναι λιγότεροι σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας ή τα βόρεια προάστια, τονίζοντας ότι «όλη η Αττική αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς». Όπως εξήγησε, στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι «προσέρχονται συμπολίτες μας από όλη την Αττική, δεν είναι μόνο οι πολίτες των βορείων προαστίων».

Ανέφερε, επίσης, ότι η λειτουργία του mega Εμβολιαστικού Κέντρου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου θα έχει 96 εμβολιαστικές γραμμές και ότι μηναία μπορεί να εμβολιάζει μέχρι και 140.000 άτομα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέλυσε, επίσης, τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας έδωσε τα εξής στοιχεία: «Το Αττικόν έχει ενισχυθεί σημαντικά με 158 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, εκ των οποίων 36 γιατρών, 80 προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και 38 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, με τρεις διαδοχικές προκηρύξεις μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ. Προσλήψεις, επίσης έγιναν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής: στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο 37 προσλήψεις, στο ΨΝΑ Δαφνί 40, στην Αγία Βαρβάρα 45, ενώ σε εξέλιξη είναι 16 κρίσεις γιατρών για το Αττικό, 2 για το Δρομοκαΐτειο και 3 για το Δαφνί. Σύνολο προσλήψεων γιατρών: στο Αττικόν 61 γιατροί, στο Δαφνί 15, στο Δρομοκαΐτειο 10 και στην Αγία Βαρβάρα 10. Και αυτά είναι μόνο η αρχή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαφώνησε με τους ισχυρισμούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι το εθνικό σύστημα έχει μετατραπεί σε νοσοκομεία μόνο για Covid, λέγοντας πως «το ΕΣΥ λειτουργεί και εξυπηρετεί όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Το ΕΣΥ δεν εξυπηρετεί μόνο τα περιστατικά Covid».

Ανέφερε, επίσης, ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών επιχειρούν καθημερινά κλιμάκια των κινητών ομάδων υγείας του ΕΟΔΥ και, συγκεκριμένα, από τις 18 Ιανουαρίου 2021 διεξάγονται δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε πολίτες, σε δύο σταθερά σημεία, στον Δήμο Χαϊδαρίου και στον Δήμο Ιλίου.

Τακτικοί έλεγχοι γίνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ειδικών σχολείων. Τακτικοί έλεγχοι εργαζομένων και ωφελούμενων γίνονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπών δομών πρόνοιας και φροντίδας και δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες σε κεντρικά σημεία των Δήμων. Επίσης, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις στους Δήμους Ιλίου, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Πετρούπολης και άλλων, ενώ διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε υπαλλήλους των υπηρεσιών των δήμων.

Τα συγχαρητήρια του Βρούτση και τα «βαφτίσια» του ΣΥΡΙΖΑ

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, για την εξαγγελία επιδότησης στις επιχειρήσεις και εργαζόμενους του λιανεμπορίου σε περιοχές με αυστηρό «lockdown» την περίοδο των εορτών.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, «δείχνει αντανακλαστικά και ευαισθησία» και προσέθεσε ότι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση των 3.000 ευρώ και 1.000 ευρώ ο κάθε εργαζόμενός της, θα είναι του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, της Μάνδρας, του Δήμου Καλυμνίων, της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης και Θεσπιών.

Σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας και τις επικρίσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι «σήμερα ακούμε μια κριτική σαν να μην κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια. Το μόνο που εσείς κάνετε», είπε, «ήταν ‘’βαφτίσια’’, όπου τα ΤΕΙ Δυτικής Αθήνας τα ονομάσατε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας, δηλαδή μια αλλαγή ταμπέλας και τίποτα άλλο».

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν κάνετε μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, για να στηρίξετε ιδιώτες»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε πως η επερώτηση αυτή θέλει να εκφράζει την αγωνία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, που ανέκαθεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, από την πανδημία, «τις ολιγωρίες και τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης», συνεχώς επιδεινώνονται.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το Αττικό Νοσοκομείο, όπως λένε οι ίδιοι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι, αυτή τη στιγμή, είναι στο «κόκκινο», με ράντζα, ενώ η κόπωση γιατρών και προσωπικού είναι τεράστια. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να κάνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, για να προχωρήσει στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Πρέπει να γίνονται συστηματικά τεστ, όχι εθελοντικά, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις πληθυσμού, στους χώρους εργασίας.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «εμείς στηρίζουμε φυσικά το πρόγραμμα, κάνατε όμως ένα πολύ μεγάλο λάθος, καλλιεργήσατε τον εφησυχασμό για τα εμβόλια, προκειμένου να μην παρθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα».

Σχετικά με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να έχουμε εξαίρεση του 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή. Ανέφερε πως από την ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας αποκλείονται 50.000 επιχειρήσεις, κατεξοχήν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρατήρησε, χορήγησε όλους τους προηγούμενους μήνες συγκεκριμένα ποσά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συνολικά, προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΚΙΝΑΛ: Ο ΧΥΤΑ Φυλής, «ωρολογιακή βόμβα» για την κοινωνία

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, αφού ανέφερε ότι «η Δυτική Αθήνα δεν είναι πια η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου», καθώς έχουν γίνει πολλά έργα πνοής, όπως το Αττικό Νοσοκομείο «που είναι έργο ΠΑΣΟΚ», σημείωσε πως σήμερα αυτό το πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχει πολλά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και ότι η κυβέρνηση οφείλει να τα δει και να το κάνει το νούμερο ένα νοσοκομείο της Ελλάδας, όχι απλώς της Δυτικής Αθήνας.

Σχετικά με τα σχολεία της περιοχής, ανέφερε ότι από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019 υπήρξαν πολύ σοβαρές ζημιές και ιδιαίτερα στο Αιγάλεω, όπου «δεν έχετε κάνει τίποτα». Το κυριότερο πρόβλημα της Δυτικής Αθήνας, είπε, είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής, μία ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον, για την κοινωνία. Υπογράμμισε ότι μείζον θέμα είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων. Η επέκταση του Μετρό και πέραν του Ίλιον.

ΚΚΕ: «Μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες στην Δυτική Αττική»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τόνισε ότι στη Δυτική Αθήνα ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι και λαϊκά στρώματα, «με μόνιμη τη δυσωδία στα σπίτια τους, με ποσοστό καρκίνων στο 30% σε σχέση με το μέσο όρο, με τον εφιάλτη της ανεργίας, την εξάπλωση της φτώχειας, με καταστροφή των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, με εργασιακές συνθήκες μεσαιωνικές».

Η διασπορά της πανδημίας στην περιοχή, είπε, οφείλεται στο ότι σε χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, «δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο». Το Νοσοκομείο Αττικόν, που είναι το μόνο που εξυπηρετεί τον λαό της Δυτικής Αθήνας, «έχει φτάσει στα όριά του, με ελλείψεις προσωπικού και ράντζα». Ζήτησε, επίσης, να ανοίξει το Νοσοκομείο Λοιμωδών.

Τα Κέντρα Υγείας, όπως είπε, η λειτουργία τους επιδεινώνεται. Στον τομέα της Παιδείας υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε προσωπικό καθαριότητας. «Η κατάσταση στα ειδικά σχολεία, όπως αυτά στο Αιγάλεω, είναι επίσης τραγική, ενώ η ανεργία στην περιοχή τσακίζει» και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί. Πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει άμεσα σε λύσεις στη Δυτική Αθήνα».

ΜέΡΑ25: «Τραγική η κατάσταση στο Αττικό»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, σημείωσε ότι η κατάσταση στο Αττικό «είναι τραγική: Ράντζα, κορεσμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων έχει γίνει πλέον νοσοκομείο Covid. Μολύνονται από τον ιό και κλείνουν ολόκληρα τμήματα του νοσοκομείου. Οι ελάχιστες προσλήψεις που κάνετε είναι, κατά κύριο λόγο, οι διάφορες προκηρύξεις που είχαν γίνει στο παρελθόν και δεν είχαν καλυφθεί όλες οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί και δεν είναι από καινούργια κονδύλια. Στο Πάρκο Τρίτση συνεχίζει η πλήρης αδράνεια και δεν έχει γίνει τίποτα».

Ο κ. Αρσένης ζήτησε να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς και την παραχώρηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Μπλοκ 15 στο δήμο Χαϊδαρίου. Ανέφερε πως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει δεσμευτεί για το χρόνο υλοποίησης της Γραμμής 7 του Μετρό, ούτε και γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί εξπρές λεωφορειακές γραμμές. Σχετικά με το Ποικίλο, είπε ότι πρέπει να γίνει το Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο μας.

Ελληνική Λύση: «Δεν έχετε πρόθεση αναβάθμισης της ποιότητας ζωής»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ανέφερε πως οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας ολοένα και περισσότερο «βυθίζονται στην ανέχεια, στην ανεργία, στην ελλιπή περίθαλψη, στην άνιση παροχή εκπαίδευσης, τομείς που έχουν επιπλέον επιβαρυνθεί με την εξάπλωση και τη μη αποτελεσματική έως τώρα διαχείριση της πανδημίας», ενώ υπάρχουν περιπτώσεις πολυμελών οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο και φτωχοί ανασφάλιστοι σε αρκετούς δήμους της.

Η Δυτική Αθήνα, είπε, πάσχει από δομές για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. «Η απόδοση της Προβλήτας 4 στον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων και όχι στον Δήμο Χαϊδαρίου», τόνισε, «δείχνει ότι δεν έχετε τέτοιες προθέσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής». Προσέθεσε ότι οι συγκοινωνίες είναι ένα άλλο πολύπαθο πεδίο για όλη την περιοχή, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «δεν έχει ούτε ένα ασθενοφόρο», ενώ το Νοσοκομείο Λοιμωδών, με κατάλληλες υποδομές για να αντιμετωπίσει τέτοια λοιμώδη περιστατικά, «υπολειτουργεί». Η Δυτική Αθήνα, κατέληξε, «υφίσταται περαιτέρω υποβάθμιση, όμως, όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί με ένα σωστό σχεδιασμό και μια ουσιαστική διαχείριση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr