Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία υπογραμμίζουν τη σημασία της.

Το MEGA βρέθηκε στη Σαντορίνη και συζήτησε με έναν κάτοικο του νησιού, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, για τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν…

Ο Μιχάλης Δαμασκηνός, μόνιμος κάτοικος Σαντορίνης, διατηρεί καντίνα στο κόκκινο λιμανάκι. Πριν από 28 χρόνια ένα τροχαίο ατύχημα τον άφησε ανάπηρο. Η μετακίνηση στο νησί είναι πραγματικός Γολγοθάς…

«Αν δεις κάτω είναι πλακόστρωτο, τα πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί είναι με πέτρες».

Συχνά, ο Μιχάλης ταξιδεύει με τη σύζυγό του στο εξωτερικό. Δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί χώροι, όπως και ΜΜΜ διαθέτουν ράμπα αναπήρων. Οι υποδομές αυτές στο πλέον τουριστικό νησί της Ελλάδας είναι υποτυπώδεις.

«Δεν υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ σε καίρια σημεία, τουαλέτες για ΑΜΕΑ».

Με το Μιχάλη Δαμασκηνό μας δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουμε τα σοκάκια της Σαντορίνης, και να τα δούμε μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου με αναπηρία, και να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Παρά τα προβλήματα κινητικότητας, ο Μιχάλης είναι ένας δραστήριος άνθρωπος που χαίρεται τη ζωή.

Για να αγοράσεις αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει να γίνεις ζητιάνος

«Έχω σπάσει τρία καροτσάκια, σημαίνει είμαι ένας άνθρωπος που κινούμαι, είμαι παραγωγικός, αλλά στην Ελλάδα άμα θέλεις να αγοράσεις καροτσάκι σε αναγκάζει να γίνεις ζητιάνος».

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στα εγκαίνια του πολύπαθου ανελκυστήρα για ΑμεΑ στην Ακρόπολη.

«Το Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα ανθρώπων με αναπηρία ήταν και παραμένει μια προσωπική μου δέσμευση. Γνωρίζετε νομίζετε τους λόγους που έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα αυτό».

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η διαχείριση της πανδημίας από τους πολέμιους του κοινωνικού κράτους, όξυνε ακόμα περισσότερο υπαρκτά προβλήματα για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού».

«Σήμερα στη δίνη της πανδημίας, δηλώνουμε παρόντες, στον καθημερινό αγώνα των ατόμων με αναπηρία για ζωή με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια.»

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αγωνία μας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την πανδημία οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες».

Την ανάγκη ενημέρωσης αφύπνισης και ευαισθητοποίηση της κοινωνία απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία, τόνισε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr