Επίκαιρο όσο ποτέ φαίνεται να είναι στις μέρες μας το γνωστό σύνθημα άλλων εποχών «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία».

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο πιο δημοφιλής ξένος πολιτικός στην Ελλάδα είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες έχουν θετικές/μάλλον θετικές γνώμες για τον Μακρόν σε ποσοστό 79% και αρνητικές στο 16%.

Και για όσους σκεφτούν ότι είναι περίεργο να συγκεντρώνει τόση συμπάθεια ένας φιλελεύθερος τεχνοκράτης, η εξήγηση είναι – πέρα από την πάγια ροπή των Γάλλων στην αλληλεγγύη – όχι τόσο η φιλική στάση του Μακρόν απέναντι στην Ελλάδα, όσο η «εχθρική» στάση του απέναντι στην προκλητική για εμάς Τουρκία.

Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Foreign Policy, που αναφέρεται με επαινετικά σχόλια στην ελληνική εξωτερική πολιτική το τελευταίο διάστημα, καθώς επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναβιώνει ως  διπλωματική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το παιχνίδι γυρίζει κατά της Τουρκίας.

Το περιοδικό, μάλιστα, αναφέρεται ειδικά στις ελληνογαλλικές σχέσεις, σημειώνοντας πως η Αθήνα εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης της με το Παρίσι, το οποίο έχει θεωρήσει την Τουρκία ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα – και για την εγχώρια ασφάλεια, όπως αναφέρει. Στέκεται, μάλιστα, και στην προμήθεια των μαχητικών Rafale, καθώς και στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ελλάδας-Γαλλίας.

Δεύτερος «φίλος μας» ο Τζο Μπάιντεν

Δεύτερος με βραχεία κεφαλή από τον Εμανουέλ Μακρόν έρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, με τις θετικές γνώμες να φθάνουν το 75%.

Όσο και αν, παραδοσιακά, οι Έλληνες «λατρεύουν να μισούν» την Αμερική, για μία ακόμη φορά, και η στάση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν, ήταν καθοριστική για να τον συμπαθήσουν ακόμη περισσότερο από τον έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο – από κάθε άποψη – προκάτοχό του Τραμπ.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και το Foreign Policy στον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η εκλογή του Τζο Μπάιντεν, στο να δοθεί νέα ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ απέδειξε ήδη ότι αναμένεται να τηρήσει σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας.

Και το έκανε, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, όχι μόνο επειδή «έστησε» τηλεφωνικά τον Ερντογάν, αλλά επειδή όταν επιτέλους του τηλεφώνησε στις 23 Απριλίου, το έκανε «και τότε, μόνο για να τον ενημερώσει ότι ετοιμαζόταν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων»!

Το περιοδικό δεν παραλείπει επίσης να σημειώσει ότι το καλοκαίρι αναμένεται να υπογραφεί μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr