Μεγάλη ήττα υπέστη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην καράργηση του προγράμματος DACA.

Το πρόγραμμα για τις αφίξεις παιδιών μεταναστών το οποίο εισήγαγε ο Μπαράκ Ομπάμα to 2012, είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Τραμπ, προσπαθώντας να το ακυρώσει άμεσα.

Ωστόσο το δικαστήριο απεφάνθη ότι η κυβέρνηση απέτυχε να δώσει επαρκή δικαιολογία για τον τερματισμό του ομοσπονδιακού προγράμματος.

Το πρόγραμμα προσφέρει προστασία σε νεαρούς μετανάστες, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα όταν ήταν παιδιά και με το DACA μπορούσαν να αποφύγουν την απέλαση, ενώ αποκτούσαν και δικαίωμα σε εργασία και σπουδές.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ωστόσο δεν αποτρέπει τον Λευκό Οίκο από το να προσπαθήσει εκ νέου, με μια πιο λεπτομερή εξήγηση, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε ένα σημείο κλειδί της καμπάνιας του Τραμπ έχει πλέον «καταρριφθεί» νομικά.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που γεννήθηκαν στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, και είναι εγγεγραμμένοι στο DACA θα παραμείνουν προστατευμένοι από την απέλαση και θα είναι επιλέξιμοι να λάβουν ανανεώσιμες διετείς άδειες παραμονής και εργασίας.

Πηγή: in.gr