Αύριο φιλοξενείται στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς η ελληνική πλευρά να έχει ανακοινώσει για λόγους ασφαλείας τον τόπο της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών αλλά και το μέρος όπου θα καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπεία.

Η Τουρκία θέλει πολιτικές συνομιλίες

Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της τουρκικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Η ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία επιμένει σταθερά να υπογραμμίζει τον διερευνητικό χαρακτήρα των συναντήσεων σε αντίθεση με την Άγκυρα που επιδιώκει να δώσεις στις συνομιλίες αναβαθμισμένο πολιτικό χαρακτήρα.

Μάλιστα την Τετάρτη οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα γίνουν μεταξύ του υπηρεσιακού γενικού γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Πάντως προ ημερών η κυβερνητική εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι αυτού του είδους οι «πολιτικές διαβουλεύσεις» πάντα γίνονταν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν πολιτική αναβάθμιση του χαρακτήρα των διερευνητικών συνομιλιών.

Το ερωτηματικό για τον Καλίν

« Η Τουρκία δεν ήταν ενθουσιασμένη με τις διερευνητικές από πέρσι, ήταν σαφές αυτό το πράγμα» τόνισε μιλώντας στον Σκάι ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος τονίζοντας πως η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει πολιτική χροιά στις διαβουλεύσεις.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι στο επίπεδο που γίνεται η συζήτηση, είναι διπλωμάτες… Δεν μπορεί να ληφθεί πολιτική απόφαση» τόνισε και πρόσθεσε πως οι διπλωμάτες μεταφέρουν στους πολιτικούς το τι συζητείται σε πλαίσιο διερευνητικών.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιμπραήμ Καλίν στο τραπέζι του διαλόγου ο κ. Συρίγος τόνισε πως εάν έρθει, καθώς έχει άλλη ειδικότητα, είναι δηλαδή το δεξί χέρι του Προέδρου Ερντογάν, είναι προφανές ότι η παρουσία του στην Ελλάδα θα έχει άλλη σημασία, από την τρέχουσα κατάσταση των διερευνητικών.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν στην αυριανή πρώτη ημέρα των συναντήσεων θα συμμετέχει και ο Ιμπραχίμ Καλίν. Επισήμως επί κεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι και πάλι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στον 61ο γύρο στην Κωνσταντινούπολήυ ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, κ. Καλίν είχε πάρει μέρος στις συνομιλίες.

Ευρύτερο τουρκικό πλαίσιο διεκδικήσεων

Το πλαίσιο που έχει θέσει η Αθήνα για τις διερευνητικές επαφές είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά τη συζήτηση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι αυτό δεν τηρήθηκε από την τουρκική πλευρά στον 61ο γύρο στην Κωνσταντινούπολη καθώς οι Τούρκοι επιχείρησαν να θέσουν στο ευρύτερο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους τη συζήτηση με την ελληνική πλευρά, κάτι που η τελευταία αντέκρουσε.

Η τουρκική αντιπροσωπεία προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα έχοντας διαμηνύσει θα κινηθεί σε ανάλογο κλίμα με αυτό του 61ου γύρου στην Κωνσταντινούπολη, επιδιώκοντας πολιτικές συνομιλίες, κάτι που έδειξε και με τη στρατηγική της έντασης στην οποία κινήθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε μετά το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr