Την διαβεβαίωση ότι όλοι οι αγρότες στην Πέλλα των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τον παγετό στις 8-10 Απριλίου 2021 θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια, παρείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Θύμισε δε, ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν.

«Η εκτεταμένη ζημιά μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστροφές που δεν είχαμε συνηθίσει. Πέρα από τις αποζημιώσεις, τα μέτρα και τις διαδικασίες, ανοίγει μία πολύ μεγάλη συζήτηση και για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και για τη δημιουργία και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων από τα οποία θα μπορούν να αντλούν οι παραγωγοί υποστήριξη και για αξιοποίηση μέτρων του ΠΑΑ ώστε να γίνουν πολύ πιο ανθεκτικοί» τόνισε, και συμπλήρωσε: «Σε όλη την αλυσίδα αξίας, βλέποντας τον πρωτογενή τομέα, εκτός από τις ενισχύσεις και τις επιχορηγήσεις πρέπει να βρούμε τρόπους να θωρακίζονται απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι δόθηκε αποζημίωση deminimis 8.357.000 ευρώ στους παραγωγούς της περιοχής και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του ΕΛΓΑ υπογραμμίζοντας:  «Στελεχώσαμε τον ΕΛΓΑ πολύ γρήγορα. Από τα 10 στελέχη γεωτεχνικών, σήμερα, φτάσαμε να δουλεύουν 30 και σύντομα θα γίνουν 50».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται ταχύτατα προκειμένου οι διαδικασίες να εξελιχθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, ενώ σημείωσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ, φέτος αποζημιώθηκαν το σύνολο των ζημιών του 2020, το 2021. «Πρώτη φορά άλλαξαν πράγματα στον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ και στο καθεστώς επισήμανσης και αξιολόγησης των ζημιών. Αυτή η κυβέρνηση διέθεσε για πρώτη φορά στον ΕΛΓΑ 30 εκ για να καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και να αποζημιώνει».

Ο κ. Οικονόμου ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Σε αυτό τον διάλογο, αν θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει», τονίζοντας για μία ακόμη φορά, ότι όσοι επλήγησαν θα  αποζημιωθούν «έγκαιρα και δίκαια».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr