Συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι οι δύο χώρες μπορούν να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς τους και τις εμπορικές τους σχέσεις.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και τουρίστες από Ουκρανία

Στην ατζέντα της συνάντησης των δυο υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουκρανίας και οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν για την ενίσχυση του μεταξύ τους εμπορίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «συμβολική χρονιά» το 2021 τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ουρκανία καθώς οι δυο χώρες γιορτάζουν, η μεν Ελλάδα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και η Ουκρανία τα 30 χρόνια από την ανεξαρτησία της μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ωστόσο ο κ. Δένδιας αφού εξέφρασε στην στήριξη της Ελλάδας στην ενίσχυση των δεσμών της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ άφησε αιχμές για πτυχές της εξωτερικής πολιτικής του Κιέβου και ζήτησε την ευθυγράμμιση της Ουκρανίας με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η χώρα μας δέχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και περιμένει χιλιάδες τουρίστες από την Ουκρανία όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλής της Ουκρανίας και συζήτησαν για την προώθηση της «κοινοβουλευτικής διπλωματίας».

Συμβολική χρονιά

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια έχει ως εξής:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Κίεβο, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα υψηλού αξιωματούχου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

»Και βεβαίως, φέτος είναι μία συμβολική χρονιά. Μία συμβολική χρονιά για την Ουκρανία, που γιορτάζει τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της και ήταν μεγάλη μου χαρά που συμμετείχα προηγουμένως στο συνέδριο και μου δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσω τις απόψεις μας. Ήταν μία μεγάλη τιμή και για εμένα και για τη χώρα μου.

»Και επίσης, μία συμβολική χρονιά γιατί η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της.

»Αυτό δημιουργεί μία στέρεη βάση στους δεσμούς μας, τους δεσμούς Ελλάδας και Ουκρανίας, που ανάγονται στην αρχαιότητα. Αλλά βεβαίως, κανείς Έλληνας, από μικρό παιδί, δεν ξεχνά ότι εδώ, στην Οδησσό, την οποία θα επισκεφθώ αμέσως μετά, ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, που οργάνωσε τον Αγώνα για την Ελληνική Επανάσταση.

»Κατά τη συνάντησή μας που προηγήθηκε συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις. Θα συνεχίσουμε και στο γεύμα.

Ιστορική παρουσία της ελληνικής ομογένειας

»Συνδετικό στοιχείο αποτελεί η ιστορική παρουσία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 κατοίκους και προσβλέπουμε – όπως συζήτησα και πριν με τον Υπουργό – στη διατήρηση των δικαιωμάτων τους. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανικής κοινωνίας και γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας. Επίσης, χαιρόμαστε πάρα πολύ που η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός μας διδάσκονται στα Ουκρανικά Πανεπιστήμια.

»Και επίσης θα ήθελα να διατυπώσω εδώ, καθαρά, τις ευχαριστίες μου για την συνεισφορά των Ουκρανών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τριάντα χιλιάδες περίπου Ουκρανοί – ένας πολύ σημαντικός αριθμός – εργάζονται στην ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία, στη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου. Εκτιμούμε πάρα πολύ την συνεισφορά τους σε αυτό.

»Και βεβαίως, χιλιάδες Ουκρανοί φίλοι μας επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Ελπίζω να τους υποδεχθούμε και φέτος. Εμείς, όπως ξέρετε, αναγνωρίζουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως είπα και στον Υπουργό προηγουμένως.

»Μπορούμε να κάνουμε, όμως, πολλά πράγματα παραπάνω. Μπορούμε να ενισχύσουμε τους διμερείς μας δεσμούς και μπορούμε να ενισχύσουμε το εμπόριό μας. Και επίσης, βέβαια, μπορούμε να έχουμε έναν ειλικρινή και διαρκή, συνεχή διάλογο, γιατί και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε προκλήσεις.

Ιδανικός σύμμαχος η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας

»Βασική αρχή θα πρότεινα και των δύο να είναι αυτό, που για την Ελλάδα είναι πάγια τακτική: η αυστηρή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η αυστηρή προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, η αυστηρή προσήλωση στην αποχή από απειλή ή από χρήση βίας.

»Η Ελλάδα – το είπα πριν, το λέω τώρα, θα το λέω διαρκώς, αυτή είναι η εντολή που έχω από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι η θέση της Ελλάδος πάντοτε – στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

»Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Kαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας γιατί είναι θέμα αρχής.

»Εμείς μπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, γιατί επιθυμούμε την ενίσχυση αυτών των σχέσεων. Είμαστε μια χώρα της ανατολικής πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουκρανία είναι μια χώρα που για εμάς είναι γειτονική.

Έκπληξη όταν δεν ευθυγραμμίζεται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ

»Στην παρούσα φάση, αν θα έπρεπε να διατυπώσουμε μια άποψη, θα προτείναμε η Ουκρανία να εκμεταλλευθεί πλήρως όλες τις διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης και να συνεχίσει αυτό το οποίο ήδη πράττει η κυβέρνηση της, δηλαδή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

»Εμείς, επίσης, στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο, της περιοδικής παρουσίας του πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ.

»Επειδή θέλω πάντοτε να είμαι ειλικρινής, αισθανόμαστε έκπληξη για αυτό όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει το σύνδεσμό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

Ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της ΕΕ

»Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Νομίζω ότι αυτή είναι και η βάση με την οποία, η ίδια η Ουκρανία για τα δικά της δικαιώματα απευθύνεται στη διεθνή σκηνή και έχει την υποστήριξή μας πάνω σε αυτό.

»Ευελπιστούμε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

»Αγαπητέ μου Dmytro, έχουμε πολλά να πούμε ακόμα. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας και να σε υποδεχτώ πολύ σύντομα στην Αθήνα σε ένα κτίριο το ίδιο ωραίο, αλλά όχι τόσο μεγαλοπρεπές όσο αυτό στο οποίο μου κάνεις τη τιμή να με υποδέχεσαι εσύ.

»Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την εγκαρδιότητα της φιλοξενίας και της υποδοχής.»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr