Ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο, η οποία χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Στην Ελλάδα, προβλήματα με τους νεφρούς εμφανίζουν περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες από τους οποίους το 10% είναι αρκετά σοβαρά. Πάνω από 10.000 χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νεφρικά νοσήματα τελικού σταδίου υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, θεραπείες που υποκαθιστούν τη νεφρική τους λειτουργία.

Κύριες αιτίες εμφάνισης της χρόνιας νεφρικής νόσου σύμφωνα με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (Ε.Ν.Ε.), είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη νεφρική νόσο αυξάνεται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να υπολογίζεται πως ως το 2040 θα αποτελεί την 5η αιτία θανάτου. Ο λόγος της αυξημένης θνησιμότητας από τη νόσο είναι η ελλιπής γνώση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων από τους πολίτες και τους ασθενείς,  μέχρι την ιατρική και επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους φορείς και την Πολιτεία.

Τα δεδομένα αυτά παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και Διευθυντής του Νεφρολογικού τμήματος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Δημήτριος Πετράς, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Χρήστος Σβάρνας και ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Astellas Ελλάδας Χαράλαμπος Λάμπρου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νεφρού στις 10 Μαρτίου και την διοργάνωση σχετικής ενημερωτικής εκστρατείας.

Αναιμία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύεται συχνά από αναιμία. Αυτό συμβαίνει διότι οι νεφροί παράγουν την ερυθροποιητίνη που είναι ορμόνη, η οποία επιδρά στο μυελό των οστών βοηθώντας τον να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ερυθροποιητίνη μειώνεται στη νεφρική ανεπάρκεια και η μείωσή της οδηγεί σε αναιμία. Η αναιμία προκαλεί κούραση, διότι δε μεταφέρεται από το αίμα αρκετό οξυγόνο για τις ανάγκες των μυών και του εγκεφάλου.

Στη νεφρική ανεπάρκεια συσσωρεύονται στο αίμα νοσηρές ουσίες που κανονικά έπρεπε να αποβάλλονται διαμέσου των ούρων.

Η συχνότητα της αναιμίας αυξάνεται όσο μειώνεται η νεφρική λειτουργία, παρουσιάζοντας πιο συχνά και με μεγαλύτερη βαρύτητα σε προχωρημένα στάδια ΧΝΝ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αναιμία της ΧΝΝ επηρεάζει περίπου το 60% των ασθενών με στάδιο 3-5 και ο επιπολασμός μπορεί να αυξηθεί από 43% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 3 σε 93% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 5 που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Έλλειμμα γνώσης

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας κ. Δημήτριος Πετράς, υπογράμμισε πως η νεφρική νόσος μας αφορά όλους, καθώς πρόκειται για μια «σιωπηλή» χρόνια νόσο, με σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι συχνότερη από ότι πιστεύαμε στο παρελθόν. Υπολογίζεται ότι ένα 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ.

Στόχος με την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στο επίπεδο της πρόληψης, να ενθαρρύνουμε το ευρύ κοινό να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να φροντίζει για τον τακτικό έλεγχο της υγείας των νεφρών. Επίσης, για τη διαχείριση της νόσου στους ασθενείς με ΧΝΝ, είναι σημαντική η διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, χρειάζεται να υποστηριχθούν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων για τη διάγνωση και τη διαχείριση των ασθενών, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ έως τη δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη και τη φροντίδα της νεφρικής ανεπάρκειας. Η επιστημονική εταιρεία προωθεί συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την υιοθέτηση πρακτικών που θα συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και στην διαχείριση της νόσου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών και την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Χρήστος Σβάρνας, τόνισε ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού αποτελεί μια ηχηρή πρόσκληση προς όλους για να ενημερωθούμε για τη σημασία της υγείας των νεφρών, να κατανοήσουμε τις ανάγκες των ασθενών με ΧΝΝ και να γνωρίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας τους. Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) συσχετίζεται µε υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα και παρά την πρόοδο στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου απαιτεί την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Διαβάστε ακόμη: Η δυσάρεστη αναπνοή ενδέχεται να υποδηλώνει νεφρική ανεπάρκεια

Η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων για την αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου όχι μόνο θα βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με ΧΝΝ, αλλά θα συμβάλλει καθοριστικά και στην παροχή ουσιαστικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της υγείας των νεφρών, καθώς και για ζητήματα που σχετίζονται με τη ΧΝΝ και αφορούν σε άγχος, κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές κινητικότητας και αδυναμίας των ασθενών».

Κατά τη φετινή παγκόσμια ημέρα νεφρού, το μήνυμα είναι «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών». Η ημέρα επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σημασία της υγείας των νεφρών, την αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (XΝΝ), καθώς και τη φροντίδα της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού. Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν, για κάλυψη του ελλείμματος γνώσης και ενημέρωσης, αλλά και για την πρόληψη της νεφρικής νόσου, τη διαχείρισή και αντιμετώπισή της.

Οι δράσεις

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2022, η ΕΝΕ διοργανώνει ανοικτή στο κοινό διαδικτυακή ημερίδα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 (17:00-20:45). Η προβολή θα γίνει μέσα από την ιστοσελίδα http://www.worldkidneyday.gr/ και θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Ακόμη μια δράση που θα πραγματοποιηθεί από την Ε.Ν.Ε είναι η φωταγώγηση του Φάρου της Αλεξανδρούπολης στα χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο τέλος της Διαδικτυακής Ημερίδας που προαναφέρθηκε.

Τέλος, πρόκειται να προβληθεί σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter…), βίντεο με κοινωνικό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Διαβάστε ακόμη: Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ακόμη και με ήπια COVID – 19

Με τίτλο «Η Σιωπή των Νεφρών» και την υποστήριξη της Astellas, υλοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας, τη διατήρηση της καλής λειτουργίας τους καθώς και για την αναιμία στη ΧΝΝ.

Το μήνυμα αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών καθώς στα πρώτα στάδια της, οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Οι δράσεις ξεκινούν με installation στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο θα υπάρχει ενημέρωση και διανομή έντυπου υλικού.

Παράλληλα, θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Απρίλιου 2022 ενημερωτικό site www.silentkidney.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητήσουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία των νεφρών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της  Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Ερευνητικά προγράμματα

Κατά την παρουσίαση της εκστρατείας, ο κ. Χαράλαμπος Λάμπρου, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Astellas, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας επισήμανε ότι «Η Astellas συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών στην υγειονομική περίθαλψη, μεταφράζοντας την καινοτόμο επιστήμη σε αξία για τους ασθενείς και κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία της «Αλλάζοντας το αύριο». Η εταιρία επενδύει το 17% του τζίρου της σε έρευνα και αυτή την περίοδο μετέχει σε πάνω από 100 ερευνητικά προγράμματα από πανεπιστήμια, ινστιτούτα και εταιρίες. Στο πλαίσιο βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης ασθενών αλλά και του ευρύτερου κοινού, στόχος μας είναι να τους ευαισθητοποιήσουμε πρωτίστως για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.  Η γνώση βοηθά τους ασθενείς να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και το ευρύτερο κοινό να κατανοήσει τη σημασία της πρόληψης. Σε αυτή τη φιλοσοφία στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, η οποία αποτελεί πρόσκληση προς όλους να ενημερωθούν για τη σημασία της καλής υγείας των νεφρών, τη σημασία της πρόληψης αλλά και τη διαχείριση της νόσου».

Πηγή: in.gr