Αν έχει υπήρξε ξένος δάχτυλος στην εξέγερση, μένει να αποδειχτεί, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι οι Δυτικοί είχαν μυριστεί τι ετοίμαζε ο Πριγκόζιν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών παρατήρησαν ενδείξεις για την προετοιμασία του «κινήματος» Πρικόζιν,

Σε αυτές τις προετοιμασίες συμπεριλαμβάνονταν μαζικές συγκεντρώσεις όπλων, σύμφωνα με αξιωματούχο των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και έναν άλλον εμπειρογνώμονα στις μυστικές υπηρεσίες.

Οι προφάσεις Πριγκόζιν

Αναμφίβολα, στελέχη αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε μια «μεγάλη πρόκληση» κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας εδώ και αρκετό καιρό.

Νωρίτερα, μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα, αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους ηγέτες του Κογκρέσου,  σχετικά με τις κινήσεις του Πριγκόζιν.

Ο αξιωματούχος είπε ότι πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί του Πριγκόζιν για έλλειψη πυρομαχικών για επιχειρήσεις στην Ουκρανία ήταν σκόπιμη εξαπάτηση, με στόχο να ετοιμαστεί μια πιθανή στρατιωτική πρόκληση με στόχο τη ρωσική ηγεσία.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN «όλα έγιναν πολύ γρήγορα» και ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς πόσο σοβαρός ήταν ο Πριγκόζιν για να απειλήσει τον ρωσικό στρατό και πού θα πήγαινε τα στρατεύματά του.

Ξένες υπηρεσίες πίσω από την εξέγερση

Πάντως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έμειναν ξαφνιασμένοι από την ταχύτητα με την οποία έτρεξαν οι εξελίξεις, με αποτέλεσμα ανώτεροι αξιωματούχοι να ακυρώσουν προγραμματισμένα διεθνή ταξίδια και να συγκαλέσουν έκτακτες συνεδριάσεις σε όλη την κυβέρνηση.

Το βράδυ του Σαββάτου όμως, και ενώ ο Πριγκόζιν βάδιζε προς της Μόσχα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι ξένοι ειδικοί μπορούν να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια οργάνωσης μιας στρατιωτικής εξέγερσης.

Το δεξί χέρι του Πούτιν, προχώρησε πιο πέρα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ετοιμότητα του σχεδίου, την επαγγελματική συνοχή των ενεργειών, την υψηλής ποιότητας διαχείριση της κίνησης των στρατευμάτων, μπορούμε να μιλήσουμε για την παρουσία ενός καλά μελετημένου στρατιωτικού σχεδίου και τη συμμετοχή στην εξέγερση του άτομα που υπηρέτησαν προηγουμένως στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πολύ πιθανόν, ξένοι ειδικοί», είπε ο αντιπρόεδρος.

Πηγή: in.gr