«Μετά από μια τέτοια γιγάντια καταστροφή καμία βοήθεια, όσο μεγάλη και να είναι, δεν μπορεί να σβήσει τον πόνο ούτε να καλύψει τις απεριόριστες ανάγκες».

Αυτό, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει σε  συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης αναφερόμενος στις καταστροφές που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία. Οπως λέει, «η βοήθεια που στείλαμε δεν ήταν απλά συμβολική αλλά ουσιαστική, και αυτό εκτιμήθηκε». Για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, που και αυτή επλήγη από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ξεκαθαρίζει πως «η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμάς». Ο ίδιος πιστεύει ότι το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αλλάξει, λέγοντας πως «αυτό το κλίμα δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό και να το αξιοποιήσουμε».

Σε αυτή την κρίση που περνάει η Τουρκία, η Ελλάδα έδειξε από την πρώτη στιγμή πως θα σταθεί στο πλευρό της. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θα έχουμε και νέα αποστολή;

Πράγματι, λειτουργήσαμε με ταχύτητα και ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια. Στείλαμε μέσα σε λίγες ώρες μετά τον σεισμό τις επίλεκτες ομάδες έρευνας και διάσωσης ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ. Δώσαμε, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και ήμασταν οι πρώτοι. Ειδικά για να δημιουργηθούν κινητά ιατρεία και νοσοκομεία που τα είχαν άμεση ανάγκη. Λειτουργήσαμε μεθοδικά έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες και τα καταφέραμε. Ηταν μια δύσκολη ολονύχτια επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο που ένας έμπειρος τούρκος συνομιλητής μου χαρακτήρισε την επιχείρηση χειρουργική. Ακριβώς διότι η βοήθεια που στείλαμε ήταν στοχευμένη, κάτι που επισήμανε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν ήταν δηλαδή απλά συμβολική βοήθεια αλλά ουσιαστική. Και αυτό εκτιμήθηκε. Θα σταθούμε δίπλα στον τουρκικό λαό αυτή τη δύσκολη ώρα για όσο χρειαστεί. Ηδη τις επόμενες μέρες θα αποσταλεί επιπλέον στοχευμένο υλικό μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, συνεχίζεται η συλλογή ανθρωπιστικού υλικού, η οποία συντονίζεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.

Με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία. Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό ήμασταν έτοιμοι για να αποσταλεί η βοήθεια σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμάς.

Θεωρείτε πως η αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα προς την Τουρκία μπορεί να αλλάξει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την επόμενη μέρα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι διαγράφηκαν οι διαφορές μεταξύ των χωρών μας. Αλλά όπως σωστά επισήμανε ο Πρωθυπουργός, η εικόνα ενός έλληνα και ενός τούρκου διασώστη να αγωνίζονται μαζί και να σώζουν μια παιδική ζωή είναι πολύ δυνατή. Τέτοιες εικόνες, τέτοια περιστατικά, χτίζουν γέφυρες μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων. Οι διασώστες των δύο χωρών, οι απλοί άνθρωποι, δίνουν σε όλους μας μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Αυτό το κλίμα δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό και να το αξιοποιήσουμε.

Οταν πήγατε στην Τουρκία και είδατε όλη αυτή την καταστροφή, τι ήταν αυτό που αποτυπώθηκε στη μνήμη σας; Τι θα θυμάστε για πάντα;

Πραγματικά η καταστροφή ξεπερνάει κάθε φαντασία. Δεν υπάρχουν λόγια για να την περιγράψουν. Ούτε υπάρχουν άμεσες λύσεις μπροστά στο μέγεθος τέτοιας καταστροφής. Τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στα Αδανα και αντίκρισα τους τούρκους συνομιλητές μας επιβεβαίωσα ότι η κατάσταση ήταν ασύλληπτη. Αυτό που θα θυμάμαι για πάντα ήταν πόσο μεγάλη ήταν η συγκίνησή τους. Με κάποιους είχα συνεργαστεί και ως ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, και πράγματι περίμεναν με αγωνία τη στοχευμένη ελληνική βοήθεια, ειδικά για τα κινητά ιατρεία και νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπαν, ότι μας ένιωσαν αδέλφια τους.

Από την εμπειρία σας – και – ως ευρωπαίου επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει ώστε να πιάσει τόπο η ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία; Οι ισοπεδωμένες πόλεις μπορούν να ανοικοδομηθούν;

Για να είμαστε ρεαλιστές, μετά από μια τέτοια γιγαντιαία καταστροφή καμία βοήθεια, όσο μεγάλη και να είναι, δεν μπορεί να σβήσει  τον πόνο ούτε να καλύψει τις απεριόριστες ανάγκες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλύνουμε όσο γίνεται τον πόνο και να βοηθήσουμε πρακτικά και στοχευμένα. Πιστέψτε με, η βοήθειά μας πιάνει τόπο. Γιατί η ΕΜΑΚ έσωσε ζωές. Ειδικά, η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέραμε με τις οκτώ πτήσεις της Aegean περιείχε φάρμακα για να περιθάλψουν παιδιά και ηλικιωμένους και την ίδια στιγμή να στηθούν τα τόσο αναγκαία στην πρώτη φάση κινητά ιατρεία και νοσοκομεία. Η εμπειρία μου με έχει οδηγήσει σε ένα βασικό συμπέρασμα: αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια είναι η στοχευμένη βοήθεια. Αυτή, δηλαδή, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και έχει πρακτικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και η υποδοχή της από τους τούρκους συνομιλητές μας ήταν τόσο θερμή. Η επόμενη μέρα για την Τουρκία θα είναι πολύ δύσκολη. Ηδη, και με εισήγηση του Πρωθυπουργού, η ΕΕ θα οργανώσει τον Μάρτιο διάσκεψη δωρητών ακριβώς για να βοηθήσουμε, μεταξύ άλλων, και στην ανοικοδόμηση. Η Ελλάδα θα είναι εκεί.

Τι σας είπαν τα μέλη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ όταν έκλεισαν οι κάμερες;

Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για αυτά τα παλικάρια μας. Βρέθηκαν αμέσως στην πρώτη γραμμή, επιχείρησαν με αποτελεσματικότητα, έσωσαν ζωές. Σε συνθήκες μετασεισμών. Και για όσους καταλαβαίνουν, αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Από το πρώτο βράδυ που επιχείρησαν απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωσή τους στο καθήκον και την αυταπάρνησή τους. Ορισαν με την ανθρωπιά τους τι σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη. Τίμησαν πραγματικά τα ελληνικά χρώματα. Ηδη έχουν μιλήσει δημόσια οι ίδιοι για τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Εμείς απλώς τους προσφέρουμε το πλαίσιο για να κάνουν αποτελεσματικά το έργο τους. Εγώ κρατάω απλά το χαμόγελο ικανοποίησης που είδα στα μάτια τους όταν μου περιέγραψαν πώς κατάφεραν να σώσουν ζωές.

Πηγή: in.gr