Για έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει χωρίς τιμωρία κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τον βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου τονίζει επίσης ότι «τώρα χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, πρωτίστως από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, που θα συνοδεύεται από την απειλή κυρώσεων προς την ‘Αγκυρα».

Διαβάστε επίσης Αγία Σοφία: «Αποκαταστάθηκε η ζημιά στην αυτοκρατορική πύλη», λένε τουρκικά ΜΜΕ

Διαβάστε επίσης ΥΠΕΞ: Η απάντηση της Αθήνας μετά τις δηλώσεις Ακάρ για την αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών στο Αιγαίο

Αναλυτικά η δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Ευρισκόμενος στην Πόλη για τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου πληροφορήθηκα τη θλιβερή είδηση του βανδαλισμού στο σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται απολύτως οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον περικαλλή Ναό της Βασιλεύουσας -αναγνωρισμένο ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ- από τη μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος.

»Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας προκαλούν εύλογη αγανάκτηση σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο για την αυθαίρετη και βέβηλη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας.

»Ίσως, αυτό το γεγονός να προκαλέσει επιτέλους την επιβαλλόμενη από τη διεθνή κοινότητα και τους αρμόδιους θεσμούς έντονη αντίδραση προς την τουρκική ηγεσία, που, δυστυχώς, δεν υπήρξε τα δύο τελευταία χρόνια. Διότι παρά τις διαμαρτυρίες όσων όλο αυτό το διάστημα δεν αφήσαμε την υπόθεση να λησμονηθεί και επιδιώξαμε την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης, είναι φανερό ότι διαφόρων τύπων συμφέροντα υπερισχύουν της αλήθειας και του δικαίου.

»Αυτή η στάση, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να αποθρασύνεται ο δράστης της παρανομίας και να προχωρά σε νέες πράξεις αυθαιρεσίας, θεωρώντας την ανοχή ως έγκριση των ενεργειών του.

»Γι’ αυτό και τώρα, χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, πρωτίστως από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, που θα συνοδεύεται από την απειλή κυρώσεων προς την ‘Αγκυρα. Το «έγκλημα» δεν πρέπει να μείνει χωρίς «τιμωρία».

»Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας, που ανέλαβε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με την πολύγλωσση έκδοση αφιερωματικού τόμου, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική».

Πηγή: in.gr