«Το μεταναστευτικό συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τα κράτη που αποτελούντα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, όπως είναι η Ελλάδα. Μπορεί η πανδημία να έχει περιορίσει τις ροές, ωστόσο τίποτε δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μικρασιατικά παράλια βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες από τη Σομαλία, οι οποίοι ήλθαν με διευκολύνσεις εκ μέρους της Τουρκίας», τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας ως πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην τηλεδιάσκεψη της μικτής ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της EUROPOL.

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερη σημασία έχει η συνεργασία με τη FRONTEX και τις αρχές τρίτων χωρών. Η διασύνδεση όλων των σχετικών στοιχείων και των βάσεων δεδομένων, θα προσφέρει μεγαλύτερη δυνατότητα στον εντοπισμό εξτρεμιστικών στοιχείων, τα οποία κινούνται μέσα από τις μεταναστευτικές ροές».

Ο Θεσσαλός πολιτικός τοποθετήθηκε μετά την παρέμβαση της επιτρόπου Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, συμφωνώντας ότι «χρειάζεται ένας συναγερμός ασφάλειας στην Ευρώπη. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο συντονισμός όλων των κρατών μελών, η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και η διασύνδεση βάσεων και συστημάτων μεταξύ ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, και περισσότερη Ευρώπη σημαίνει πιο ασφαλής Ευρώπη απέναντι σε κάθε είδους απειλές, όπως η καταπολέμηση της ψηφιακής τρομοκρατίας, με ένα πραγματικά αμιγές ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας».

Ο Μ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι θεωρεί «σημαντικό βήμα τη διεύρυνση των δράσεων για την αναχαίτιση του εγκλήματος και την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως είναι η διασύνδεση και συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, ιδιαίτερα για ζητήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, όπως είπε η Επίτροπος Γιόχανσον. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή θα πρέπει να υπόκειται στις βασικές ευρωπαϊκές αρχές».

Απαντώντας, η κ. Γιόχανσον ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στη διαμόρφωση συνεργασιών με τρίτες χώρες έχουν τεθεί πολύ υψηλά πρότυπα, τα οποία «λίγες χώρες πληρούν».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr