Διανομείς στα Χανιά διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους και βρέθηκαν απολυμένοι, σύμφωνα με καταγγελία. Με βάση ό, τι έχει γίνει γνωστό, δύο διανομείς ζήτησαν να σταματήσουν να υποπληρώνονται και να τους βάζουν όλα τα ένσημά τους, αλλά η εργοδοσία τους απέλυσε.

Σύμφωνα με τους ίδιους και με βάση ό, τι μεταφέρει το zarpanews.gr, αφού πέρασαν δυόμισι χρόνια στον χώρο εργασίας, παλεύοντας να βγάλουν τα προς το ζην, αποφάσισαν να ζητήσουν αύξηση από την επιχείρηση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα προχωρούσαν σε στάση εργασίας.

Όπως αναφέρουν, όμως, πριν προχωρήσουν σε αυτό που αποφάσισαν, ήρθε το χαρτί της απόλυσης, με εντολή από τα κεντρικά. Σε επικοινωνία που είχε το zarpanews.gr με τους διανομείς, υποστήριξαν ότι τον πρώτο καιρό δούλευαν με 5ωρη και 6ωρη σύμβαση, όμως οι 30 ώρες την εβδομάδα, ξέφευγαν στις 45. Μετά, φέρεται η σύμβαση να μειώθηκε στο 3ωρο και στο 4ωρο.

Η καταγγελία για τις εργασιακές συνθήκες

«Μας το χρεώνανε 3ωρο και δουλεύαμε 6ωρα, 7ωρα. Μας έβαζαν τα μισά ένσημα από ότι δουλεύαμε», είπε ο ένας εκ των δύο διανομέων, ο οποίος μάλιστα χρειαζόταν να κάνει και δεύτερη δουλειά ανά περιόδους για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

«Δεν θα ξαναγύριζα στην επιχείρηση, ακόμη και αν απέσυραν την απόλυση», δήλωσε. Αυτό που θέλει είναι να τους δώσουν ολόκληρη την αποζημίωση, ενώ δηλώνει πως θα προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες με τον λογιστή του και έπειτα στον επόπτη εργασίας προκειμένου να λάβει αυτά που δικαιούται.

Σε δύσκολη θέση έχει έρθει και ο άλλος διανομέας της πιτσαρίας. Παντρεμένος με δύο παιδιά, έμεινε ουσιαστικά «ξεκρέμαστος» έπειτα από τα δυόμισι χρόνια υπηρεσίας.

Τι αναφέρει το σωματείο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Διανομέων (delivery) Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης», Γιώργο Εμμανουηλίδη, είχε κατατεθεί υπόμνημα με νόμιμα αιτήματα των εργαζόμενων με πρώτο και κύριο την ακύρωση των απολύσεων, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.

Όπως αναφέρει το σωματείο, η κατάσταση που επικρατεί με τους υποασφαλισμένους συναδέλφους και στην εν λόγω εταιρία και σε άλλα καταστήματα στα Χανιά, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το σωματείο μιλάει για εργαζόμενους που δουλεύουν οκτάωρα αλλά είναι ασφαλισμένοι για τις μισές ώρες, είτε εκβιάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για πλήρη ασφάλιση.

«Οι προσωπικές συμφωνίες που γίνονται είναι πάντα με χειρότερους όρους από αυτά που πραγματικά δικαιούνται οι διανομείς. Ένας απομονωμένος εργαζόμενος που διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη του βγαίνει είτε χαμένος είτε απολυμένος αν δεν πάει με τα νερά της εργοδοσίας», σημειώνουν.

Ανάμεσα σε άλλα, οι διανομείς διεκδικούν:

  • Πλήρη ασφάλιση και όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις (βραδινά, αργίες, Κυριακές, υπερωρίες)
  • Έξοδα συντήρησης και κίνησης των μηχανακιών από την επιχείρηση.
  • Παύση της διανομής σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • ΣΣΕ και βαρέα ανθυγιεινά ένσημα για τους διανομείς

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr