Ήταν Μάιος του 2019 όταν ένας  Βρετανός τουρίστας με τη σύζυγό του απολάμβαναν τις διακοπές τους στα Χανιά. Γευμάτιζαν σε μία ταβέρνα στο λιμάνι των Χανιών όταν ξαφνικά ο άντρας στραβοκαταπίνει και δεν μπορεί να ανασάνει.

Αμέσως σηκώνεται όρθιος και η σύζυγος προσπαθεί να τον βοηθήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Για καλή του τύχη βρισκόταν εκεί ο Βασίλης Παντελάκης που λειτούργησε ως από μηχανής θεός και τον έσωσε από πνιγμό χρησιμοποιώντας τη λαβή Χάιμλιχ. Όπως είπε, την κίνηση αυτή την έμαθε από το Διαδίκτυο.

Κατόπιν, δημιούργησε μια εκστρατεία για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο τη σημασία της γνώσης των πρώτων βοηθειών.

«Καταφέραμε με αυτό το βιντεο να δει ο κόσμος ότι είναι δυνατό με τη γνώση πρώτων βοηθειών να σώσει κάποια ζωή. Γίνονται σχετικά σεμινάρια σε όλο τον κόσμο και στα Χανιά στους χώρους εστίασης», είπε στο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το Zarpanews,  ο Βασίλης Πατελάκης, μετά από εκείνο το περιστατικό, πρότεινε τα παιδιά να διδάσκονται από τα σχολεία τον τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών σε ανάλογες καταστάσεις, επισημαίνοντας ότι καλό θα ήταν να γίνουν σεμινάρια και σε μαγαζιά εστίασης.

Διεθνές βραβείο

Aυτή την εβδομάδα έλαβε βραβείο πρώτων βοηθειών από την υπηρεσία 112 της EENA (European Emergency Number Association)

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της EENA  που διενεργεί τη διεθνή αυτή βράβευση:

“Κάθε χρόνο, βλέπουμε ήρωες σε όλο τον κόσμο να ξεπερνούν το αναμενόμενο για να βοηθήσουν τους άλλους. Αυτή είναι η τελετή των “βραβείων 112″, με την οποία βραβεύουμε αυτά τα απίστευτα άτομα και τους οργανισμούς που μας εμπνέουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αλλαγή των συνθηκών για την ασφάλεια των ανθρώπων”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr