Ο διακεκριμένος Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας αρνήθηκε να αποδεχθεί  βραβείο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζοντας την ανησυχία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του κόλπου.

Ο 91χρονος διανοούμενος που αναφέρεται στη σχολή της Φρανκφούρτης και έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων και στα αραβικά, είχε αρχικά αποδεχθεί τη βράβευσή του.

«Εξέφρασα την προθυμία μου να αποδεχθώ το φετινό βραβείο λογοτεχνίας Σεϊχης Ζαγιέντ. Ήταν μια λάθος απόφαση που τώρα διορθώνω», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Χάμπερμας.

«Δεν ήταν ξεκάθαρη σε εμένα η πολύ στενή σχέση του ιδρύματος που απονέμει αυτά τα βραβεία στο Άμπου Ντάμπι με το εκεί πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι της διοργάνωσης εξέφρασαν τη λύπη τους για την άρνηση του Χάμπερμας να αποδεχθεί τον τίτλο της «Πολιτιστικής προσωπικότητας της χρονιάς» αλλά και το χρηματικό έπαθλο που τον συνοδεύει που ανέρχεται σε περίπου 226.00 ευρώ.

«Το ίδρυμα Σεΐχης Ζαγιέντ λυπάται για την απόφαση του Γιούργκεν Χάμπερμας (…), όμως τη σέβεται», επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου.

«Το βραβείο ενσαρκώνει τις αξίες της ανεκτικότητας, της γνώσης και της δημιουργικότητας οικοδομώντας γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και θα συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπληρώνει.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται από διεθνείς οργανισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εχθρότητα προς την ελευθερία της έκφρασης και μισαλλοδοξία προς κάθε αντίθετη πολιτική γνώμη.

Το ίδρυμα Σεΐχης Ζαγιέντ αναφέρεται στον Sultan Al Nahyan, που κυβέρνησε το Άμπου Ντάμπι για πάνω από 30 χρόνια.. Ο Ζαγιέντ που πέθανε σε ηλικία 86 ετών το 2004, ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΑΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr