Τα τελευταία νέα σχετικά με την οικονομία της ευρωζώνης είναι ενθαρρυντικά, τονίζει στο εβδομαδιαίο της δελτίο η Capital Economics.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα προβλήματα που καταγράφονται στην τροφοδοσία των μεταποιητικών μονάδων, εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στον μεταποιητικό κλάδο, ο οποίος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση.

Τονίζεται ωστόσο, ότι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν ξανά τον Μάρτιο και επέστρεψαν σε επίπεδα προ πανδημίας, ενώ ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI για τη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο έφτασε στο υψηλό εννέα μηνών, κυρίως εξαιτίας των υψηλών ρυθμών σε Γερμανία και Ισπανία.

Οι αναλυτές της CE εκτιμούν επίσης ότι επίμονο υψηλό επίπεδο παραγγελιών, υποδηλώνει ότι μόλις περιοριστούν τα προβλήματα στην τροφοδοσία- πιθανότατα μέσα σε λίγους μήνες – η παραγωγή θα αυξηθεί άμεσα.

Θεωρούν δε, ως εξαιρετικό σημαντικό το γεγονός ότι έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ (στους εμβολιασμούς), αλλά τώρα φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της μέχρι τον Ιούλιο. Και ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις πρόκειται να ανοίξουν σταδιακά τις οικονομίες τους τις επόμενες εβδομάδες» τονίζεται.

Η Capital Economics λαμβάνοντας αυτό υπόψιν της αναθεώρησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί κατά 1% σε τριμηνιαία βάση το 2ο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για μηδενική μεταβολή. Εκτιμά επίσης, ότι η οικονομία θα επανακτήσει το επίπεδο προ πανδημίας έως το 2ο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα χρόνο πίσω από τις ΗΠΑ και τρεις μήνες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι καλύτερο από ότι φοβόμασταν πριν από ένα ή δύο μήνες» αναφέρεται στην έκθεση.

Υποβλήθηκαν τα σχέδια Ανάκαμψης

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν υποβάλει αρκετά και ποικίλα σχέδια που εξηγούν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα από το Ταμέιο Ανάκαμψης.

Η Κροατία έχει καταθέσει 1165 σελίδες, ενώ η Αυστρία μόλις 78 σελίδες, και μερικές έχουν βάλει «πιασάρικους τίτλους» όπως το «Η Ισπανία μπορεί!».

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα, σημείωνε πως τα χρήματα αυτά θα αυξήσουν σημαντικά το ΑΕΠ κατά τα επόμενα έξι χρόνια: «Όσον αφορά τις προτεραιότητες, μάθαμε ότι, ενώ όλες οι κυβερνήσεις υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 37% των κονδυλίων για την αλλαγή του κλίματος και το 20% για την ψηφιοποίηση, τα σχέδια των χωρών ποικίλλουν. Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει διαθέσει πάνω από 50% στην ψηφιακή αλλά η Ιταλία μόνο 20%» υπογραμμίζει η μελέτη.

Τον Ιούνιο συνέρχεται η ΕΚΤ

Η Capital Economics αναφέρει τέλος, ότι υπάρχει έντονος ενθουσιασμός ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 10 Ιουνίου: « Σε τελική ανάλυση, αυτό θα είναι τρεις μήνες μετά την υπόσχεση της ΕΚΤ να αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP και το Διοικητικό Συμβούλιο υποσχέθηκε να επανεξετάσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων σε τριμηνιαία βάση».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις πιέσεις που εκδηλώνονται, η ΕΚΤ ενδέχεται να μην προχωρήσει ακόμα σε περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr