Εναλλακτικό σχέδιο μέτρων σε περίπτωση αποτυχίας συνομιλιών για το Brexit παρουσίασε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Κυριακή.

Το Plan B αποσκοπεί στο να διασφαλίσουν για έξι μήνες τη βασική αμοιβαία αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας αλιευτικής πρόσβασης των σκαφών της ΕΕ και της Βρετανίας στα ύδατα των δύο πλευρών.

Στόχος να ληφθεί μέριμνα για την περίοδο κατά την οποία δεν θα υπάρχει συμφωνία. Αν δεν τεθεί σε εφαρμογή καμία συμφωνία, τα μέτρα θα λήξουν μετά από την προκαθορισμένη περίοδο.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Η φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη: «Ωστόσο, δεδομένου ότι η λήξη της μεταβατικής περιόδου είναι πλέον πολύ κοντά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι, αν και όταν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα μπορέσει να τεθεί εγκαίρως σε ισχύ. Είναι ευθύνη μας να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να μην έχουμε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιανουαρίου».

Τα τέσσερα μέτρα που προτείνονται αφορούν στη βασική αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα, την ασφάλεια της αεροπλοΐας και την αλιεία.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό να διευκολύνει την έναρξη της εφαρμογής και των τεσσάρων προτεινόμενων κανονισμών την 1η Ιανουαρίου 2021.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr