Οι ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσαν απόψε τον επίσημο τερματισμό των επιχειρήσεων της γαλλικής Δύναμης Σαμπρ στη χώρα, τρεις εβδομάδες αφότου η μεταβατική κυβέρνηση κατήγγειλε τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι.

«Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και η διοίκηση της Δύναμης Κρούσης Σαμπρ οργάνωσαν το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, στον χώρο του στρατοπέδου Μπίλα Ζαγκρέ του Καμποϊνσίν (στην περιφέρεια της Ουαγκαντούγκου) μια τελετή υποστολής της (γαλλικής) σημαίας, που σηματοδοτεί το επίσημο τέλος των επιχειρήσεων της γαλλικής δύναμης από το έδαφος της Μπουρκίνα Φάσο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην τελετή ήταν παρόντες ο αρχηγός του στρατού ξηράς της Μπουρκίνα Φάσο, συνταγματάρχης Άνταμ Νερέ και ο Γάλλος αντισυνταγματάρχης Λουί Λεκασέρ, ως εκπρόσωπος της δύναμης Σαμπρ.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι από τους 400 Γάλλους στρατιώτες παραμένουν ακόμη στη χώρα.

Μία πηγή ανέφερε ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη αναχωρήσει. Η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί με την απομάκρυνση του εξοπλισμού τους, με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 18 Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο κατήγγειλε τις συμφωνίες με τη Γαλλία και έδωσε στους Γάλλους στρατιώτες περιθώριο ενός μήνα για να εγκαταλείψουν τη χώρα, διαμηνύοντας ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει μόνη της τους τζιχαντιστές αντάρτες που δρουν κυρίως στον βορρά και έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις γης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Πηγή: in.gr