Πρόταση συνάντησης Χριστοδουλίδη – Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες, για απευθείας συζήτηση των θεμάτων οριοθέτησης της ΑΟΖ επεξεργάζεται ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Τη μοιράστηκε με τη Λευκωσία

Οπως αποκαλύπτει το Σίγμα, τη σκέψη αυτή μοιράστηκε με τη Λευκωσία, η οποία προφανώς και άναψε πράσινο φως.

Γνωρίζοντας, βεβαίως, πως είναι πρόταση εξ υπαρχής καταδικασμένη, αφού δεν γίνεται αποδεκτή από την Τουρκία.

Την οποία Τουρκία θα επισκεφθεί ο Μπορέλ, ενδεχομένως και πριν το κρίσιμο συμβούλιο ΥΠΕΞ, αφού όμως πρώτα μεταβεί σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Ασφαλείς πηγές έλεγαν στο Σίγμα ότι οι θέσεις των δύο χωρών στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας, που διαταράσσει κάθε ισορροπία, είναι δυστυχώς εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο κ. Μπορέλ λοιπόν επιχειρεί να πάρει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συζητήσει όλα τα ανοικτά θέματα με την Τουρκία.

Να διαπραγματευτεί, δηλαδή, με κάποιο τρόπο.

Η άρνηση της Γαλλίας

Αυτό, όμως, απαιτεί ομοφωνία και φαίνεται ότι δεν είναι, επί του παρόντος τουλάχιστον, ρεαλιστικό σενάριο.

Η Γαλλία θέτει μετ’ επιτάσεως ζήτημα πλήρους διακοπής της σχέσης Τουρκίας – Ε.Ε και προβάλλει τι; Τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο και τις απειλές κατά της Ελλάδας.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως η Λευκωσία δεν μπορεί πλέον να παίξει άμυνα, αλλά απαιτείται να πατήσει πάνω στη γαλλική θέση για οριστικό ξεκαθάρισμα.

Η δε επικοινωνία Μακρόν – Μητσοτάκη λέει πολλά, από τη στιγμή που η Γερμανία συνεχίζει τη λογική του «μην μου τους κύκλους τάραττε», για την Τουρκία πάντα.

Το Βερολίνο αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε την 1η Ιουλίου και η πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο θα είναι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την αμέσως επομένη.

Την ίδια μέρα δηλαδή που ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάει Αθήνα για διαβουλεύσεις με Δένδια.

Αναζητεί διακαώς τουρισμό

Αυτό που μαθαίνουμε είναι πως ο Τσαβούσογλου αναζητεί διακαώς τουρισμό από τη Γερμανία, αλλιώς οικονομικά η Τουρκία θα βουλιάξει.

Ολα αυτά διαμορφώνουν εκρηκτικό κλίμα στους ευρωπαϊκούς κόλπους και είναι σαφές πως οδεύουμε σε κρίσιμο μπρα ντε φερ.

Αν κάτι αυτήν τη στιγμή φοβίζει τη Λευκωσία είναι το σενάριο που θέλει το γεωτρύπανο Γιαβούζ να αποχωρεί από την ΑΟΖ – λόγω ολοκλήρωσης εργασιών – προ της 13ης Ιουλίου και αυτό να εμφανιστεί ως κίνηση καλής θελήσεως από την Τουρκία.

«Εχουν γνώση οι φύλακες», δήλωσε ωστόσο στο Σίγμα αρμόδια διπλωματική πηγή.

Οσον αφορά στη συνέντευξη του προέδρου στην κρατική τηλεόραση, από τα αποσπάσματα που μεταδόθηκαν υπήρξε ένα που αφορά στον τρόπο που ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στα περί στρατικοποίησης της κρίσης με την Τουρκία.

Οι αναφορές έφτασαν στην Τουρκία

Κάτι που, όπως είπε, θα είναι μοιραίο για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Είναι που οι αναφορές αυτές εν ριπή οφθαλμού έφτασαν στην Τουρκία.

Εκεί είναι που καταγράφηκαν οι αντιδράσεις, που αφορούν, σε τι άλλο από την γνωστή τουρκική προπαγάνδα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, λοιπόν, έσπευσαν να οικοδομήσουν το γνωστό τους γαϊτανάκι και χρησιμοποιώντας τα προεδρικά λεχθέντα μιλούν για «Παράδοση του κ. Αναστασιάδη» γιατί ξέρει, λένε, ότι θα χάσει από την Τουρκία.

Γνωστή τακτική, βεβαίως, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα όσα επακριβώς λέγονται στη συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί από εβδομάδος.

 

Πηγή: in.gr