Η τουρκική λίρα είχε την χειρότερη απόδοση από όλα τα νομίσματα του αναδυόμενου κόσμου έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η νέα κατάρρευση της λίρας συμπαρασύρει και τον πληθωρισμό της Τουρκίας με τις προοπτικές να μοιάζουν εξαιρετικά δυσοίωνες.

Το τουρκικό νόμισμα που τον Αύγουστο σημείωσε μακράν τις χειρότερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών. Ουσιαστικά η λίρα έγινε το «θύμα» μια εκστρατείας στήριξης της οικονομίας που περιέλαβε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων, μαζί με δημοσιονομικές δαπάνες και αθρόα παροχή δανείων από την κυβέρνηση.

Αν και οι πολιτικές αυτές βοήθησαν να περιοριστεί η οικονομική ζημιά από την πανδημία, η Τουρκία τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ταχύτερη άνοδο του πληθωρισμού καθώς και τις πιέσεις να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 11,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σημειώνοντας μια μικρή άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις 19 οικονομολόγων στο Bloomberg.

Η λίρα, όπως αναφέρει και το newmoney.gr έφτασε σε ιστορικά χαμηλά και υποτιμήθηκε κατά 5% έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο. Από τις αρχές της χρονιάς έχει υποχωρήσει κατά 19%. Σύμφωνα με την Goldman Sachs η πτώση αναμένεται να γίνει το κλειδί για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

«Η μεγάλη υποτίμηση μπορεί να οδηγήσει έναν μεγαλύτερο του συνηθισμένου αριθμό εταιρειών να προσαρμόσουν τις τιμές τους, αυξάνοντας τα ρίσκα για ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών μας», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman σε σημείωμά τους προς τους πελάτες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr