Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν πάρει «τον σωστό δρόμο» μετά την επίσκεψη που έκανε στο Πεκίνο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έκρινε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Kevin Lamarque).

Ο κ. Μπλίνκεν «έκανε εξαίρετη δουλειά» κατά την επίσκεψη αυτή, την πρώτη που πραγματοποίησε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κινεζική πρωτεύουσα από το 2018, είπε ο κ. Μπάιντεν σε δημοσιογράφους έπειτα από εκδήλωση για το κλίμα στην Καλιφόρνια. «Είμαστε στον σωστό δρόμο», πρόσθεσε.

«Ειλικρινείς συνομιλίες»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ, με τον οποίο είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάθιου Μίλερ.

Υπογράμμισε τη «σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για το σύνολο των ζητημάτων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λάθος εντυπώσεων και λάθος υπολογισμού», κατά τον εκπρόσωπο.

Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Τσιν Γκανγκ εξέφρασαν αμφότεροι κατά τη συνάντησή τους την επιθυμία να σταθεροποιηθεί η σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων και να αποτραπεί ένας ανταγωνισμός που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Ο Μπλίνκεν κατέστησε «πολύ σαφές» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις με την Κίνα και υπήρξε συμφωνία από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες ώστε να σημειωθεί πρόοδος σε διάφορα μέτωπα, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

Πηγή: in.gr