Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από AP/Patrick Semansky) χαρακτήρισε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ δικτάτορα χθες Τρίτη, αναφερόμενος στο επεισόδιο νωρίτερα φέτος με κινεζικό αερόστατο που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό, προσθέτοντας πως ο κ. Σι δεν γνώριζε πως είχε εκτραπεί από την πορεία του και ήρθε σε πολύ άβολη θέση.

«Για τους δικτάτορες»

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τα σχόλια αυτά σε εκδήλωση με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία στην Καλιφόρνια, μια ημέρα μετά τη συνάντηση του κ. Σι με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο κρατών ν’ αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στις σχέσεις τους.

Μιλώντας χθες ο αμερικανός πρόεδρος γι΄αυτή τη συνάντηση είπε ότι ο Αντονι Μπλίνκεν έκανε «εξαίρετη δουλειά» στο Πεκίνο, που είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας να πάρουν «τον σωστό δρόμο».

«Ο λόγος για τον οποίο ο Σι Τζινπίνγκ αναστατώθηκε πολύ όταν κατέρριψα αυτό το αερόστατο με τον κατασκοπευτικό εξοπλισμό ήταν ότι δεν ήξερε πως βρισκόταν εκεί», είπε ο Μπάιντεν στη διάρκεια της εκδήλωσης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

«Αυτό είναι μια μεγάλη αμηχανία για τους δικτάτορες. Οταν δεν ήξεραν τι συνέβη. Αυτό δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί που ήταν. Είχε παρασυρθεί», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Αύξησαν την ένταση

Υποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο των Η.Π.Α. τον Φεβρουάριο. Αυτό το περιστατικό και οι ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων των Η.Π.Α. και της Ταϊβάν αύξησαν πρόσφατα την ένταση στις ήδη τεταμένες σινοαμερικανικές σχέσεις.

Ο Μπλίνκεν και ο Σι συμφώνησαν στη συνάντησή τους τη Δευτέρα να σταθεροποιήσουν τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ώστε να μην εκτραπεί σε σύγκρουση, αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν καμία σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα.

Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις διπλωματικές επαφές με περισσότερες επισκέψεις αξιωματούχων των ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Πηγή: in.gr