«Όταν έμαθα ελληνικά, σταμάτησα να είμαι αόρατος». Είναι η φράση η οποία ακούγεται από ένα ανήλικο πρόσφυγα, που φιλοξενείται σε δομή της Ηπείρου, και η οποία δίνει το στίγμα, το μήνυμα της 10λεπτης ταινίας μικρού μήκους, με την οποία η ΑΡΣΙΣ, η κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων, συμμετέχει στη φετινή, 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαδικτυακά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η ταινία Μικρού Μήκους με τίτλο «Αhl Ar – Ra’y» (Άνθρωπος της γνώμης), που εστιάζει στην καθημερινότητα ασυνόδευτων ανηλίκων -από διαφορετικές χώρες καταγωγής- οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη δυσκολία αλλά και τη μαγεία της πολυγλωσσίας, προβλήθηκε διαδικτυακά σήμερα στις 5.00 το απόγευμα.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ανήλικοι πρόσφυγες από το Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν, χώρες της Αφρικής οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομές των Ιωαννίνων. Η διαδικτυακή εκδήλωση, είναι υπό την ευθύνη της συντονίστριας της ΑΡΣΙΣ Ηπείρου Ελευθερίας Τσίτου, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.

Η κ. Τσίτου υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως μέσα από τις γνώμες των εφήβων που είναι οι πρωταγωνιστές στην ταινία και φιλοξενούνται σε δομές στη Ήπειρο, αναδεικνύεται η ανάγκη επικοινωνίας, τόσο κρίσιμη και ζωτικής σημασίας, όπως το οξυγόνο στον οργανισμό.

«Τα παιδιά, προσπαθούν αν επικοινωνήσουν με διαφόρους τρόπους, αναπτύσσουν δεξιότητες» αναφέρει η συντονίστρια και επισημαίνει: «Η πολυγλωσσία είναι σημαντική, για να εκφραστεί το κάθε παιδί, να πει μια γνώμη. Χρειάζεται το μέσο της γλώσσας, που αυτή, μπορεί να είναι η ποίηση, η μουσική, η ζωγραφική, πέραν από την ομιλία και το λόγο. Επίσης είναι ουσιαστικό, πως μέσα από αυτήν την πολυγλωσσία, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθούν στο να μην αόρατοι, στο να υπάρχουν ισότιμα στην κοινωνία».

Η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων συμμετέχει και στην φετινή, 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας που διοργανώνει ο δήμος…

Posted by ARSIS – Association for the Social Support of Youth on Thursday, 3 December 2020

Η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας περιλαμβάνει ανοιχτές συζητήσεις, εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές, αφηγήσεις, παραστάσεις.

Η ΑΡΣΙΣ υποστηρίζει τις εκδηλώσεις προκειμένου να συνδράμει στην εδραίωση της αντίληψης ότι η πολυγλωσσία μπορεί να γίνει γέφυρα ανταλλαγής πολιτισμικού πλούτου, τρόπος συνύπαρξης, χώρος υπεράσπισης δικαιωμάτων κι αντίδοτο στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Επόμενη εκδήλωση για τον πολιτισμικό διάλογο μέσα από τις γλώσσες των προσφύγων και των μεταναστών

Επόμενος σταθμός για την ΑΡΣΙΣ είναι η Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα με τη δίωρη εκδήλωση με τίτλο «Πολιτισμικός διάλογος μέσα από τις γλώσσες των προσφύγων και των μεταναστών».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα συζητηθεί το θέμα «Διαχείριση της πολυγλωσσίας στην εκπαίδευση, καλές πρακτικές και σχολική διαρροή των ανήλικων προσφυγόπουλων που ζουν σε ξενώνες και διαμερίσματα ημιαυτόνομης και αυτόνομης διαβίωσης».

Εισηγητές θα είναι στελέχη της ΑΡΣΙΣ, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, συντονιστές δομών φιλοξενίας, διαμερισμάτων ημιαυτόνομης κι αυτόνομης διαβίωσης της οργάνωσης. Ονομαστικά αναφέρονται οι Κέλυ Πέτρου, Tatiana Igic Keklili, Μαρία Κουσκούκη, Γιώργος Στεφανίδης.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, έχει τίτλο «Η «γλώσσα» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για το προσφυγικό» και εισήγηση θα κάνει ο δημοσιογράφος Κώστας Κεκελιάδης, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

  • Για εγγραφή στην εκδήλωση (θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης): https://forms.gle/dN3EXKj7TcgKdGf19
  • Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ακολουθήστε το σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/95244361170

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr