Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε χθες Τρίτη να οριστικοποιηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Mercosur, που κατ’ αυτή θα είναι «αμοιβαία επωφελής» για τα δυο μπλοκ, κατά την επίσκεψή της στην Αργεντινή, στο πλαίσιο περιοδείας της στη Λατινική Αμερική.

«Αναμένουμε απάντηση»

«Ελπίζω ότι θα συνάψουμε τη συμφωνία ΕΕ -Mercosur. Στείλαμε μια πρώτη επιστολή. Αναμένουμε απάντηση. Αδημονούμε να εργαστούμε όσο σκληρά χρειάζεται για να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, (που είναι) αμοιβαία επωφελής», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κάσα Ροσάδα, το προεδρικό μέγαρο, έχοντας πλάι της τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες (φωτογραφία, επάνω, από Dati Bendo/UE).

Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας της, τη Βραζιλία, προχθές Δευτέρα, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως ελπίζει η συμφωνία να έχει επικυρωθεί «μέχρι τα τέλη της χρονιάς το αργότερο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Φερνάντες, «επαφίεται σε εμάς και στην Ευρώπη να άρουμε τα εμπόδια, κι αν υπάρχει η πολιτική βούληση, δεν είναι τόσο δύσκολο».

«Αυτό που θέλουμε είναι μια ισορροπημένη συμφωνία», συμπλήρωσε. Η περιοδεία της κυρίας φον ντερ Λάιεν αναμένεται να συνεχιστεί στη Χιλή και στο Μεξικό.

Δεν έχει επικυρωθεί

Η Mercosur, συμμαχία της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, ολοκλήρωσε τις συνομιλίες για τη συμφωνία ως προς το εμπόριο με την ΕΕ το 2019, έπειτα από 20 και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων.

Το κείμενο ωστόσο δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, λόγω των ευρωπαϊκών ανησυχιών για την περιβαλλοντική πολιτική του ακροδεξιού τέως προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022).

Η επιστροφή στην εξουσία του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα οδήγησε στην επανέναρξη συνομιλιών για το ζήτημα, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας με την Αργεντινή όσον αφορά τις πρώτες ύλες, ειδικά το λίθιο, η ζήτηση για το οποίο στην Ευρώπη «θα δωδεκαπλασιαστεί ως το 2030», όπως τόνισε.

Η Αργεντινή συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο ως προς το συγκεκριμένο μέταλλο, απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά.

Το «τρίγωνο του λιθίου»

Μαζί με τη Βολιβία και τη Χιλή σχηματίζουν το «τρίγωνο του λιθίου», στο οποίο εντοπίζεται το 65% των παγκόσμιων αποθεμάτων του ορυκτού.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως θέλει να δει «να εντατικοποιούμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας», υποσχόμενη συγκεκριμένα ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ».

Την περασμένη χρονιά, οι εμπορικές ανταλλαγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική πλησίασαν σε αξία συνολικά τα 300 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr