Οι αλλαγές που έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, είναι ένα σαφές βήμα για να έρθουν πιο κοντά ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κατά την ψήφισή του. Είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την περασμένη Παρασκευή (στην «ώρα του πρωθυπουργού») αφήνοντας το περιθώριο για να υπάρξουν συγκλίσεις, αν και είχε προειδοποιήσει την Φώφη Γεννηματά ότι ακόμα και αν τελικά το κόμμα της δεν στηρίξει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εκείνη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μόνη της –έχει άλλωστε την απαραίτητη πλειοψηφία. Το θέμα, άρα, δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, να έχει την συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Έτσι, στην κατεύθυνση αυτή, οι αλλαγές που έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μεταφέρουν την… μπάλα στο γήπεδο του ΚΙΝΑΛ καθώς έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του.

Συγκεκριμένα, όπως έμαθα, αποσύρεται το λεγόμενο ιδιώνυμο αδίκημα για την συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση. Το σχετικό άρθρο 13 παρ. 1 προέβλεπε ότι «με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα, όσοι μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους». Αυτό αποσύρεται και επίσης με τις βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την διάλυσης μιας διαδήλωσης θα πρέπει να παρίσταται και να συμφωνεί εισαγγελέας, ενώ στην περίπτωση απαγόρευσης θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών και τέλος, ως προς την αυθόρμητη δημόσια συνάθροιση ενώ προβλεπόταν ότι «δύναται να επιτραπεί», τώρα προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται.

Πηγή: Βηματοδότης

Πηγή: in.gr