Η Υπέρβαση του Ανδρουλάκη και η Αναγκαιότητα για Ανοιχτό Κόμμα
Κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στη Βόρεια Καρολίνα, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια εκκλησία των ΗΠΑ, όπου παρατήρησα ότι οι πάστορες στηρίζονται στη διδασκαλία της Βίβλου και στα κηρύγματα. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο πάστωρας στην εκκλησία του Σημείου Σταυρού συχνά επέτρεπε στον βοηθό του να αναλαμβάνει το κήρυγμα. Αρχικά προβληματίστηκα για το αν αυτό ήταν σωστό, αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι ο βοηθός είχε μοναδικά χαρίσματα και μια εξαιρετική ικανότητα επικοινωνίας, στοιχεία που καθιστούσαν το κήρυγμά του ιδιαίτερα αποδοτικό.
Η Θεωρία του Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μας διδάσκει ότι θα πρέπει να εστιάζουμε στις περιοχές όπου έχουμε τα μεγαλύτερα οφέλη. Με αυτό στο μυαλό, αναρωτιέμαι αν ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να εφαρμόσει αυτή τη θεωρία στην ηγεσία του. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν όλοι χαρισματικοί ηγέτες, κάτι που είναι ίσως λιγότερο ορατό στον κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την αντίληψη πολλών ψηφοφόρων.
Ωστόσο, με τις πρόσφατες εκλογές του ΠΑΣΟΚ, έχει αποδείξει ότι διαθέτει ικανότητες οργάνωσης και επιμονής, ενώ δείχνει και willingness to learn from his mistakes. Ο κ. Δούκας, ο κ. Γερουλάνος, η κ. Γιαννακοπούλου, ο κ. Κατρίνης και η κ. Διαμαντοπούλου προσφέρουν διαφορετικά ταλέντα και χαρακτηριστικά, και η πραγματική πρόκληση είναι αν ο κ. Ανδρουλάκης έχει το θάρρος να τους δώσει πιο ουσιαστικούς ρόλους εντός του κόμματος.
Προτείνω τα εξής: μια πιο ανοιχτή και συμπεριληπτική προσέγγιση στο κόμμα, αξιοποίηση όλων των στελεχών χωρίς προκαταλήψεις, και άνοιγμα στις ωφέλιμες συνεργασίες με άτομα από τους κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς χώρους. Χρειάζεται επίσης η ανάπτυξη ενός αναλυτικού προγράμματος για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, επικεντρωμένο σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να περιορίζεται σε αντιπολιτευτικές κορώνες, ενώ η έμφαση σε ένα πατριωτικό πλαίσιο είναι επίσης κρίσιμη.
Στο τέλος, πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης, αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει ως κόμμα εξουσίας, θα χρειαστεί να αναγνωρίσει τις ικανότητες των ταλαντούχων στελεχών και να τους εμπιστευθεί στο κήρυγμα, εγκαταλείποντας τη μαζική στήριξη σε άτομα με λιγότερη πείρα, αλλά και λιγότερη διαχειριστική επιρροή. Πηγή: ethnos.gr