Η Άγνοια και η Ιστορία: Πώς οι Νέοι Αντιλαμβάνονται την 28η Οκτωβρίου
Παραμονές της επετείου, μια ομάδα μαθητών και νέων που περνούσαν τυχαία, ρωτήθηκαν σε ρεπορτάζ που έγινε στο δρόμο: «Γνωρίζετε τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;». Ανάμεσά τους, κάποιος ανέφερε την Επανάσταση του 1821, ενώ άλλοι δήλωσαν άγνοια. Μία κοπέλα, με ένα τατουάζ στο μπράτσο, τόλμησε να πει: «Μήπως τη νίκη μας απέναντι στους Τούρκους;» Αυτή η αβεβαιότητα προκάλεσε απογοήτευση στη ρεπόρτερ, που ήθελε να επαναφέρει την κατάσταση, απορώντας πώς να κρύψει την άγνοια μιας ολόκληρης γενιάς.
Ωστόσο, ένας νεαρός κάπου στα δεκαεπτά χρόνια μπήκε μπροστά από το μικρόφωνο και άρχισε να εξιστορεί με ενθουσιασμό πως το 1940, με την επίδοση του τελεσίγραφου από τον Ιταλό πρεσβευτή στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, η Ελλάδα επρόκειτο να αντιμετωπίσει την ιταλική επιβουλή. Η απάντηση του Μεταξά, το ηχηρό «ΟΧΙ», αντήχησε δυνατά και έδειξε την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να υπερασπιστεί την ελευθερία του.
Σύντομα, με την ανακοίνωση της εμπλοκής στον πόλεμο, οι Έλληνες κινητοποιήθηκαν, διαδηλώνοντας στους δρόμους και δείχνοντας την αντίστασή τους. Ο Μουσολίνι, υποτιμώντας τον ελληνικό στρατό, πίστευε ότι θα κατέφαυνε την Ελλάδα εύκολα. Όμως, η ελληνική αντίσταση αποδείχθηκε σφοδρή και γενναία. Η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και σύγκρινε τον αγώνα τους με εκείνον του Λεωνίδα κατά του Ξέρξη.
Μέχρι τον Απρίλιο του 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Ελλάδα, οι Έλληνες δεν είχαν υποχωρήσει. Αν και υπέφεραν από την κατοχή, με πείνα και θύματα, προχώρησαν στην οργάνωση μιας αντίστασης με αντάρτικες ομάδες και εκδίδοντας παράνομες εφημερίδες. Πολλοί Έλληνες μετέβησαν στην Αίγυπτο για να ενωθούν με τις δυνάμεις των συμμάχων, αγωνιζόμενοι μέχρι την απελευθέρωση της χώρας.
Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα δόξας και αποφασιστικότητας, σύμβολο της αντίστασης και της αυτοθυσίας. Η εποποιία του 1940 αναδεικνύει την σπουδαιότητα της εθνικής ενότητας και της γενναιότητας του ελληνικού λαού, η οποία συνεχίζει να φωτίζει το μέλλον, ξεπερνώντας τα ιστορικά εμπόδια και προκλήσεις. Πηγή: ethnos.gr